Cohen: gecombineerde propedeuse ongewenst

DIEMEN, 16 OKT. Nieuwe experimenten tussen universiteiten en hogescholen zoals dat van de jonge studierichting Hoger Onderwijs voor de Financiële Sector in Diemen, passen niet meer in het overheidsbeleid.

Dat zei staatssecretaris M. Cohen van onderwijs gisteren tegen journalisten tijdens een symposium van de in 1987 begonnen studierichting in Diemen, een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit en de Hogeschool Holland onder de titel "Amsterdamse Academie'. De studierichting, met ongeveer 900 studenten, kent een gemeenschappelijk eerste jaar, waarna de studenten moeten kiezen uit een universitaire en een hbo-variant.

Volgens Cohen strookt die noodzaak tot een duidelijke keuze op zich wel met het beleid zoals hij dat heeft uitgestippeld in het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan 1994. Daarin stelt hij een verscherping voor van het onderscheid tussen universitair en hoger beroepsonderwijs. Maar hij zou een aanvraag voor een opleiding met een "gemengde' propedeuse zoals in Diemen nu waarschijnlijk niet meer honoreren, omdat het keuzemoment zo toch een jaar later komt te liggen dan gewenst.

Volgens drs. J. van Vaalen, studierichtingsleider van de Academie, heeft de opleiding de eerste jaren te kampen gehad met cultuurverschillen tussen de deelnemende universiteit en hogeschool. Ook het nog onduidelijke imago van de jonge opleiding bij de afnemers in de financiële wereld en het jongste overheidsbeleid om hbo en universitair onderwijs uit elkaar te halen zijn een probleem. Als pluspunt voor de studenten noemde zij juist dat dezen er de keus tussen wetenschappelijke of hbo-opleiding nog een jaar kunnen uitstellen.

Sinds de oprichting in 1987 heeft de opleiding 1.540 studenten getrokken, van wie er inmiddels 530 zijn afgevallen. Het aantal afgestudeerden bedraagt 93, van wie het merendeel (73) in de hbo-variant en twintig in de universitaire richting.

De experimentele studierichting in Diemen is de enige met een gedeelde propedeuse. Het idee voor zo'n gecombineerde studie maakte school in de jaren tachtig, toen met de opkomst van het hoger beroepsonderwijs universiteiten en hogescholen dichter naar elkaar toegroeiden. Die ontwikkeling is nu achterhaald door de plannen van Cohen om hbo en universiteiten weer sterker af te grenzen.