Chemie dreigt met investeringsvlucht

AMSTERDAM, 16 OKT. Akzo en andere chemische bedrijven overwegen een aantal grote investeringen niet meer in Nederland maar in de Verenigde Staten of in het Verre Oosten te doen, waar de produktiekosten aanzienlijk lager zijn.

Dat zei ir. F.A. Collot d'Escury, voormalig directeur van van Akzo-chemie gisteren op een conferentie van de het Samenwerkingsverband van industriële grootverbruikers van energie (Sige).

Het gaat om investeringen van honderden miljoen guldens, bij voorbeeld in nieuwe kraakinstallaties. Die kunnen bij het huidige kostenniveau voor de chemische industrie praktisch niet meer verantwoord in Nederland gedaan worden, zei d'Escury in een toelichting tegenover deze krant. “De discussie is in onze kring op gang gekomen, omdat men staat voor de noodzaak de rendementen te verbeteren. Trouwens, de hele basis-industrie in Nederland staat voor een overlevingsslag.”

Als vervangings- en uitbreidingsinvesteringen verhuizen naar goedkopere landen, kan dat op termijn ook leiden tot het overhevelen van complete vestigingen, meent d'Escury. “De chemische bedrijfstak is een conglomeraat van bedrijven die elkaars toeleveranciers zijn. Trek je daar een aantal investeringen uit, dan kan het hele kaartenhuis in elkaar vallen, en dat betekent behalve verlies aan economische kracht een afbraak van de werkgelegenheid. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Het aantal banen in de Nederlandse chemie vermindert dit jaar al met 6.000, en de winsten over het gehele jaar worden op nul geraamd. De ex-Akzo-man presenteerde een lawine van cijfers om aan te tonen dat de loonkosten, belastingen en milieuheffingen in Nederland tot de hoogste ter wereld behoren en dat de energiekosten aanmerkelijk hoger zijn dan in de Verenigde Staten. Via een verlaging van aardgas- en elektriciteitstarieven zou de overheid de grootverbruikers tegemoet moeten komen.

Drs. P.L. Sterkenburgh, directeur verkoop van de Gasunie, stelde daar tegenover dat de gasprijzen in Nederland tot de laagste in Noord-West Europa behoren.

    • Theo Westerwoudt