Amsterdamse politie rolt hasjbende op: zestien arrestaties

AMSTERDAM, 16 OKT. Met zestien arrestaties en de vondst van tweeduizend kilo hasj heeft de Amsterdamse politie gisteren een onderzoek naar een wijdvertakte internationale drugsorganisatie voorlopig afgesloten.

Op achttien plaatsen in het land werden gisterochtend huiszoekingen gedaan. In een fabrieksloods in Amsterdam-Noord werden zeven van de zestien arrestaties verricht. Ook de tweeduizend kilo hasj werd daar gevonden. In de loods trof de politie een verwerkingsbedrijf voor hasj aan, compleet met persinstallatie, luchtzuiveringsinstallatie, douches en wasmachines voor de medewerkers van de organisatie.

De rechercheurs legden vanochtend tevens beslag op zestien rijpaarden, een aantal dure auto's, een villa, zes vuurwapens en een groot aantal administraties. Aan de hand van de in beslag genomen administraties doen recherche en FIOD nu onderzoek naar de investeringen van de hasjgelden. De drugswinsten werden onder meer geïnvesteerd in onroerend goed en rijpaarden.

De hasj-organisatie opereerde in Amsterdam, Rotterdam en Enschede. In Enschede was het transportbedrijf gevestigd dat de hasj van Marokko naar Rotterdam bracht. Vanuit Rotterdam werden de partijen hasj overgebracht naar Amsterdam. Daar werden de drugs in kleine hoeveelheden verpakt en gedistribueerd. De hasj was afkomstig uit Marokko, Turkije, Pakistan en Nigeria en werd met vliegtuigen en vrachtwagens naar Nederland gesmokkeld.

De politie, die tweeënhalf jaar aan de zaak werkte, werd op het spoor gebracht van de organisatie door sporttassen vol buitenlandse valuta die bij Amsterdamse bankinstellingen werden gewisseld. In juli 1991 meldden de banken politie en justitie dat regelmatig twee mannen tassen vol buitenlandse valuta - ter waarde van 600.000 tot 1,2 miljoen gulden - kwamen wisselen. Op verzoek van justitie zijn de banken doorgegaan met wisselen, opdat de recherche de criminele organisatie in kaart kon brengen. In tweeënhalf jaar wisselden de mannen ongeveer 44 miljoen gulden aan voornamelijk Engelse ponden. Het onderzoek werd in samenwerking met de FIOD uitgevoerd.