Ziekenhuis in Emmen besmet door resistente MRSA-bacterie

EMMEN, 15 OKT. Drie verpleegkundigen en twee patiënten in het Scheperziekenhuis in Emmen zijn besmet met de MRSA-bacterie, een bacteriestam die resistent is tegen gewone antibiotica. Op de intensive care (IC) worden geen nieuwe patiënten meer opgenomen. De afdelingen cardiologie en chirurgie zijn gesloten. Van ongeveer twintig patiënten en meer dan honderd ziekenhuismedewerkers is slijmvlies uit de neus genomen, om te controleren of ze ook besmet zijn.

De bron van de besmetting is een patiënt die vorige week donderdag werd overgebracht vanuit een buitenlands ziekenhuis. Deze patiënt was met spoed opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Emmen wegens een ernstige ziekte. De man is inmiddels overleden, overigens niet aan de infectie. Volgens dr. L. M. van den Akker, directeur van het Scheperziekenhuis, had het buitenlandse ziekenhuis hem gegarandeerd dat de man niet besmet was met de ziekenhuis-bacterie. Volgens het vaste protocol in Nederlandse ziekenhuizen, waarbij patiënten uit het buitenland altijd worden gecontroleerd op de infectie, werden uitstrijkjes van neus en handen gemaakt.

Zaterdag bleek dat de man wel degelijk was besmet. Hierop werd een opnamestop van kracht op de intensive care, waar op dat moment zeven andere patiënten lagen. Dit omdat isolatie van de open intensive care-afdeling volgens Van den Akker niet mogelijk was. Twaalf geplande operaties werden afgezegd. Na onderzoek bleken drie verpleegkundigen en één andere patiënt besmet. De laatste is inmiddels thuis. Ook de verpleegkundigen zijn tien dagen naar huis gestuurd, de periode waarin de besmetting vanzelf verdwijnt.

De Staphylococcus aureus is een normaal voorkomende bacterie die bij ongeveer veertig procent van alle mensen in de slijmvliezen leeft. Hij veroorzaakt daar geen ziekte, maar kan ernstige complicaties veroorzaken als hij via lichaamsopeningen (wonden, catheters) in het lichaam terecht komt. Verzwakte patiënten kunnen er aan overlijden. De multiresistente vorm van S. aureus, de MRSA-bacterie, is alleen te bestrijden met moderne en dure antibiotica. Die gebruiken artsen alleen in noodgevallen bij ernstig zieke patiënten, omdat het gebruik van een antibioticum op den duur altijd resistentie veroorzaakt.

In Nederland verkiezen de ziekenhuis-microbiologen om de infectie bij gezonde mensen vanzelf over te laten gaan, vandaar dat besmet verplegend personeel naar huis wordt gestuurd. Door grondige ontsmetting van apparatuur en meubilair worden infectiehaarden verwijderd. In Zuideuropese landen zijn de resistente stammen al zo verspreid en wordt zo veelvuldig antibiotica gebruikt dat uitroeiing er nauwelijks meer mogelijk is. Jaarlijks raken in Nederland ettelijke IC's besmet, vooral doordat patiënten die uit een buitenlands ziekenhuis afkomstig zijn niet geïsoleerd van andere patiënten op een intensive care-afdeling worden opgenomen.