ZELFGEMAAKTE KOFFIELIKEUR

Sommige recepten gaan van hand tot hand zodat de oorsprong niet meer te achterhalen valt. Ik ken een Scheveningse mevrouw met dertien kinderen, dertig kleinkinderen en meer te gaan. Geregeld iets te vieren dus en dat doet ze met zelfgemaakte likeur, die enige tijd nodig heeft om op smaak te komen. Een goed idee voor de komende feestdagen, die zachte likeur, die enige tijd nodig heeft om op smaak te komen.

Nodig:

1 weckpot van 2 liter met goed sluitend deksel, of andere potten of flessen die afgesloten kunnen worden

500 gram bruine kandijsuiker

10 zakjes vanillesuiker

250 koffieboontjes

1 liter jonge jenever

Maak de weckpot met heet sodawater schoon. Naspoelen met heet water of in een vaatwasmachine. Doe de kandijsuiker onder in de pot. Strooi er de vanillesuiker over. Voeg dan de koffiebonen toe en schenk daar weer de jenever over. De pot goed afsluiten, even schudden en gedurende twee weken nu en dan schudden of even omkeren. Hierna nog zes weken laten staan. Zeef de likeur en schenk de drank in leuke flessen.

    • Annelène van Eijndhoven