Treinkaartjes zes procent duurder

DEN HAAG, 15 OKT. Treinkaartjes worden volgend jaar zes procent duurder.

Een rit met de treintaxi gaat volgend jaar zes gulden kosten, een gulden meer dan nu. Dit hebben de Nederlandse Spoorwegen vandaag bekend gemaakt. De prijs van een jaartrajectkaart stijgt volgend jaar het meest. Kaarten voor afstanden boven de 32 kilometer worden bijna tien procent duurder. Een dagkaart voor de tweede klas gaat volgend jaar 63 gulden kosten, vijf gulden meer dan nu. Ongeveer 600.000 mensen per jaar maken gebruik van een dagkaart. De jaarlijkse verhoging van de treinkaartjes met zes procent wordt nu nog door de regering vastgesteld. De NS moeten echter in het jaar 2000 een commerciële onderneming zijn. Om dit doel te bereiken mogen de spoorwegen in de toekomst de prijs van de kaartjes zelf gaan vast stellen. De Nederlandse Spoorwegen hebben al aangekondigd dat treinkaartjes in de spits dan fors duurder worden.