Reve naar België verhuisd

BRUSSEL, 15 OKT. De schrijver Gerard Reve is deze maand verhuisd naar België. Samen met zijn vriend Joop Schafthuizen heeft hij zijn intrek genomen in Machelen, een dorpje in Oost-Vlaanderen halverwege Gent en Kortrijk. De schrijver, die ook twee huizen in Frankrijk heeft, heeft aangekondigd van Machelen zijn hoofdadres te willen maken. Reve verruilt Nederland voor België: de woning die hij en Schafthuizen in Schiedam hadden, hebben ze verlaten.

“Ik woon liever in België dan in Nederland. De Belg is een beter soort mens, zachtmoedig, romantisch en niet zo inhalig. Mensen die leven en die niet op het leven wachten. En die niet altijd weten wat goed is voor een ander of welk schrikbewind goed of slecht is. Zij zijn niet zo nieuwsgierig,” aldus Reve.

Machelen, aan het riviertje de Leie, is in Nederland vooral bekend als de woonplaats van de schilder Roger Raveel. Voor Reve heeft dat echter geen rol gespeeld. Hij kent de schilder alleen van de plaatselijke kapel die hij heeft gedecoreerd. Zijn keuze voor Machelen is toevallig geweest.

“Via, via, via” hoorde hij dat zijn huis te koop was. Hij prijst de omgeving van het plaatsje: “Het is eens een klein cultureel centrum, met nijverheid en landbouw.”

Van zijn twee Franse huizen wil Reve het grote huis in Le Poet-Laval, in het Zuidfranse departement de Drome, wegdoen. “Ik heb het al twintig, eenentwintig jaar. Het heeft zijn functie gehad.” Hij wil in Frankrijk alleen het huis aanhouden dat hij zelf op een kilometer of vijftien verderop op een heuvel heeft gebouwd.

Reve is bezig aan een “prachtboek”, en zegt enigszins geïnspireerd te zijn door zijn nieuwe woonomgeving. Over de titel wil hij liever niets kwijt. “Het boek is nog lang niet klaar. Het komt niet meer dit jaar uit.”

De verhuizing van Schiedam naar Machelen was ook mede aanleiding tot een expositie: in het Stadsmuseum Woerden is tot 7 november een keuze te zien uit de collectie van Reve en Schafthuizen van kunst van Rotterdamse kunstenaars als Dolf Henkes, Wout van Heusden, Kees Timmer en Ed van Zanden.