Pawlak wordt premier van Polen

WARSCHAU, 15 OKT. De Poolse president Walesa heeft gisteren, na aanvankelijk twijfels te hebben geuit over de kwaliteiten van kandidaat-premier Waldemar Pawlak, alsnog laten weten bereid te zijn hem tot premier te benoemen; hij wil dat echter pas doen als het demissionaire kabinet van Hanna Suchocka is afgetreden.

Met de belofte van de president kwam gisteren voorlopig een eind aan een dag vol politieke verwarring. Bij de openingszitting van het in september nieuwgekozen parlement zei Walesa gisterochtend dat Pawlak - die door de twee grootste partijen in het parlement kandidaat is gesteld voor de functie van premier - “uitstekend” zou zijn “als de toestand in Polen stabieler zou zijn”. Volgens Walesa is het “heel makkelijk” Polen economisch te gronde te richten en is Pawlak - die hij omschreef als “mijn vriend” - “niet opgewassen” tegen de taak van premier.

Het parlement besloot daarop zijn openingszitting te verdagen tot 21 oktober; het zal alleen eerder bijeenkomen als president Walesa voor die datum Pawlak tot premier benoemt.

Later gisteren liet Walesa via zijn woordvoerder weten bereid te zijn Pawlak te benoemen, maar dat pas te zullen doen wanneer de regering-Suchocka haar ontslag heeft ingediend.

Pawlak, leider van de boerenpartij PSL, is als kandidaat-premier voorgedragen door de twee overwinnaars van de verkiezingen van 19 september, de ex-communistische SLD en de PSL. Deze partijen, die het eerder deze week eens werden over het programma van een coalitieregering, hebben een ruime meerderheid in het Poolse parlement. Walesa heeft geen geheim gemaakt van zijn scepsis over de mogelijkheden van deze linkse coalitie om de Poolse problemen op te lossen en de hervormingen voort te zetten. Volgens waarnemers is zijn optreden van gisteren een nieuwe uiting van die scepsis.

Walesa heeft echter weinig mogelijkheden de benoeming van Pawlak tegen te houden. De SLD en de PSL hebben geweigerd een andere kandidaat-premier voor te dragen. Als Walesa niet binnen veertien dagen een premier benoemt heeft het parlement het recht een premier aan te wijzen zonder de president te consulteren. (Reuter, AP, AFP)