Lezen

Deze week is het Kinderboekenweek. Er liggen een heleboel nieuwe boeken in de winkel en als je voor 23 oktober een boek koopt, krijg je er nog een boek bij: het Kinderboekenweekgeschenk Het weer en de tijd van Joke van Leeuwen.

Als je deze week een boek mocht kopen, zou je dan al weten welk? Of beslis je dat pas in de boekwinkel? Of, dat kan natuurlijk ook, wil je helemaal geen boek kopen, ook al zou het mogen? Want je krijgt veel liever een dinosaurus of een computerspelletje of een zak patat. Dan moet je niet meedoen aan dit onderzoek, want dat gaat over lezen en boeken. Daar willen wij alles over weten. En wie ons het beste vertelt wat hij van boeken vindt, kan een boek winnen. Welk boek dat is, weten we nog niet, want de winnaar mag het zelf uitzoeken.

Dit zijn de vragen:

- Als je een boek goed vindt, waarom is dat dan? Omdat het spannend is of grappig of zielig of om iets heel anders? Er zijn ook stomme boeken. Waarom is een boek stom?

- Wat vind je het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt? Waarom?

- Hoe vaak heb je je lievelingsboek gelezen? Een keer of veel vaker?

- Waar lees je meestal, thuis of op school, in bed of in de tram? En wanneer lees je? Voor je gaat slapen, als je uit school komt, tijdens het eten?

- Lees je altijd zelf of word je ook wel eens voorgelezen? Door de juf of meester op school, door je ouders of door de oppas? En wat lezen ze voor?

- Koop je wel eens een boek of krijg je ze meestal, bijvoorbeeld voor je verjaardag? Haal je wel eens een boek in de bibliotheek? Mag je zelf kiezen of kiest iemand anders de boeken voor je uit?

- Heb je veel boeken? Hoeveel? En hoeveel boeken denk je dat je in totaal gelezen hebt?

- Lees je ook wel eens oude kinderboeken, bijvoorbeeld de kinderboeken van je moeder of je vader? Zijn die boeken anders dan nieuwe kinderboeken?

- Als je een boek hebt gelezen dat je goed vond, wil je dan nog een boek lezen van dezelfde schrijver? Heb je een lievelingsschrijver?

- Lees je alleen verzonnen verhalen of lees je ook informatieve boeken, bijvoorbeeld over paarden of het heelal of auto's of dinosaurussen?

Stuur je antwoorden voor 5 november naar Onderzoek Lezen, Kinderpagina NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB. Vermeld op je inzending je naam, leeftijd en adres. Je mag niet ouder dan twaalf jaar zijn.