"Laat de KNVB meebetalen aan inzetten politie'

DEN HAAG, 15 OKT. De prijs van een kaartje voor een voetbalwedstrijd moet omhoog om kosten voor de inzet van extra politie te betalen. Die suggestie doet het Tweede-Kamerlid Van der Heijden (CDA) naar aanleiding van de rellen in Amsterdam en Rotterdam voor de interland Nederland-Engeland.

Van der Heijden wil dat de KNVB financieel wordt aangesproken op de overlast die de politie extra werk bezorgt. Met een prijsverhoging van tien procent zouden de extra politiekosten gedekt kunnen worden, meent hij. “Ik heb begrepen dat een goede plaats in het stadion honderd gulden kost. Daar kan best een tientje bij. Dan kom je met 50.000 toeschouwers al een heel eind.” Volgens de CDA'er kostte de politie-inzet in Rotterdam alleen al een half miljoen gulden. Een woordvoerder van de Rotterdamse politie schat de totale kosten rondom de rellen en de voetbalwedstrijd voor Amsterdam en Rotterdam op een miljoen gulden, inclusief salarissen. “De extra kosten liggen aanzienlijk lager. Die politiemensen zijn er en in de begrotingen wordt ook rekening gehouden met grootschalig optreden.”

Van der Heijden vindt dat de nieuwe Politiewet, die in 1994 ingaat, moet worden aangepast. Door een bepaling in die wet op te nemen zouden gemeenten de mogelijkheid moeten krijgen kosten van politie-inzet naar voetbalvereniging of KNVB te sturen.

Het PvdA-Kamerlid Lilipaly wijst op het nadeel dat goedwillende supporters bij een prijsverhoging meebetalen aan de opvang van de fans die zich misdragen. VVD en D66 voelen er niets voor om de KNVB financieel aansprakelijk te stellen. Het Tweede-Kamerlid Dijkstal (VVD) noemt dat “zeer onrechtvaardig”. In zijn ogen moet de politie de kosten verhalen op de relschoppers. “De KNVB verantwoordelijk stellen is capituleren voor de raddraaiers”, aldus Dijkstal. Hij denkt dat een gedwongen verblijf in de kazerne in plaats van het stadion preventief kan werken. Het Tweede-Kamerlid Kohnstamm (D66) pleit voor het verbieden van wedstrijden als de politie duidelijke aanwijzingen heeft dat zij massaal zal moeten optreden.

De KNVB is mordicus tegen het idee van Van der Heijden. “Het handhaven van de openbare orde is een taak van de overheid en dient uit de algemene middelen te worden betaald”, zegt een woordvoerder van de bond. “De voetballerij vraagt niet om dit soort klanten die het plezier van anderen komen vergallen. Als ze dat niet bij het voetballen tot uiting kunnen brengen, doen ze het wel ergens anders.”