Kroaten eren Genscher in steen en in brons

Historici, waarnemers en diplomaten ruziën anderhalf jaar na dato nog steeds over de vraag of de door de Duitse minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher afgedwongen internationale erkenning van Kroatië en Slovenië op 15 januari vorig jaar achteraf gezien wijs of juist buitengewoon dom is geweest, en of die erkenning nu veel, weinig of géén invloed heeft gehad op het drama in Bosnië.

Voor de Kroaten evenwel bestaat er geen enkele reden voor onenigheid over de minister: hun dankbaarheid jegens Duitsland en Genscher kent weinig grenzen. Het lied Danke Deutschland is maandenlang lang een hit geweest in Kroatië. Nu krijgt Genscher, zo berichtte vorige week het blad Nedeljna Dalmacija, zelfs een standbeeld. Het beeld voor wat Nedeljna Dalmacija bestempelt als “het Kroatische idool” komt te staan in het dorp Selce. Er is volgens het blad zelfs aan twee standbeelden gewerkt, een van steen en een van brons, maar na een lang debat hebben de gemeentelijke autoriteiten gekozen voor een bronzen buste van de minister.

Dat betekent niet dat van de vervaardiging van het stenen beeld wordt afgezien: dat komt er, alleen niet in Selce: als Genscher het ermee eens is, krijgt hij de stenen buste cadeau wanneer hij naar Selce komt om zijn evenbeeld in brons te onthullen.

De Kroaten hebben méér idolen, want in Selce is ook aangekondigd dat wordt gewerkt aan standbeelden voor de Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Alois Mock en paus Johannes Paulus II, die zich naar het oordeel van de autoriteiten evenens zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de internationale erkenning van Kroatië.