Koersen Damrak in buurt van record door herstel dollar

AMSTERDAM, 15 OKT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanmorgen flink gestegen, in het spoor van een sterkere dollar. De EOE-index noteerde rondom het middaguur 366,59 punten, zeer dicht bij het absolute hoogterecord van 367,23 punten van augustus.

AMSTERDAM . “Een nieuw record behoort zeker tot de mogelijkheden”, zei een handelaar vanmorgen.

De dollar stond vanmiddag op 1,8197 gulden, nadat vanmorgen zelfs even 1,8210 gulden werd gehaald, een stijging met bijna een cent. Doordat de belangrijkste beursfondsen een groot deel van hun inkomsten in dollars krijgen, is een hogere dollar een positieve impuls voor de koersen. Sinds dinsdag is de Amerikaanse valuta met bijna drie cent gestegen. De verdere koersontwikkeling zal vooral afhangen van de vanmiddag te publiceren cijfers over de Amerikaanse economie. Het gaat om de gegevens over de consumentenprijzen in september en de handelsbalans in augustus.

Een opwaartse trend kwam ook van andere effectenbeurzen. Wall Street sloot gisteren 18 punten hoger en Londen stond op 24 punten winst. Op de effectenbeurs in Frankfurt klom de Dax-index opnieuw boven de 2.000-grens uit. Ook kwam er vraag van de optiebeurs. Daar liepen vanmiddag contracten met de expiratiemaand oktober af. Een aantal handelaren zit nog met een tekort aan stukken.

Bijna alle soorten aandelen stonden hoger, met uitzondering van Fokker en Amev, die beide twee dubbeltjes zakten: Fokker naar 20,60 gulden en Amev naar 77,70 gulden. Unilever vervolgde zijn weg omhoog op goede verwachtingen omtrent de prestaties van branchegenoten in de VS (Philip Morris en Procter & Gamble). Vanmiddag stonden de Uni's op 211,10 gulden, 3,20 gulden hoger dan gisteren.

In de financiële hoek wist Aegon 1,10 gulden winst te boeken. De verzekeraar geniet de warme belangstelling van buitenlandse kopers, aldus handelaren. ABN Amro steeg vier dubbeltjes tot 66,90 gulden en ING zelfs zestig cent tot 80,10 gulden.

Philips kreeg er twee kwartjes bij op 37,10 gulden, na gisteren al negentig cent te hebben gewonnen. Akzo boerde eveneens goed met een winst van tachtig cent op 182,30 gulden.

Onder de uitgevers viel VNU op met een koerswinst van 1,80 op 139,80 gulden. Rekening houdend met de ex-dividendnotering was dat netto een stijging met 2,80 gulden. Wolters Kluwer stak zeven dubbeltjes in zijn zak op 104,60 gulden, terwijl Elsevier dertig cent won op 145,10 gulden.

De koers van de Belgische frank is vanmorgen op een nieuw historisch dieptepunt beland ondanks steunaankopen door de centrale bank van België. De koers van de frank was donderdagavond op de valutamarkt in New York zelfs gedaald tot 5,099 gulden per honderd. De Amerikaanse centrale banken kochten namens de Belgische centrale bank franken in ruil voor marken, maar de interventies leverden weinig resultaat op. De frank is deze week zwaar onder vuur komen te liggen van speculanten. De toch al bestaande twijfels over de gezondheid van de Belgische economie werden dinsdag versterkt door een rapport van het Internationale Monetaire Fonds.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren hoger gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen, die woensdag tien punten won, steeg met nog eens 18,44 punten tot 3.621,63. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg ongeveer tien tegen negen. De omzet kwam uit op een fors totaal van 353 miljoen aandelen tegen 292 miljoen op woensdag.

De Dow Jones-index stond vrijwel de hele dag in de plus. De maximale winst bedroeg 22 punten. De koersstijgingen waren onder meer te danken aan de obligatiemarkt, die gunstig reageerde op de gisteren gepubliceerde cijfers over de producentenprijzen en de detailhandelsomzet in de VS. Verder werkte het positieve effect nog door van de woensdag aangekondigde aankoop van Tele-Communications door Bell Atlantic. Speculatie over nieuwe overnemingen in de communicatiebranche zorgde voor koerwinsten in die sector. Ook fondsen in de medische hoek profiteerden van overnemingskoorts. Chrysler zag de mooie kwartaalcijfers beloond met een flinke koersstijging.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 91,96 punten tot 20.174,42, een winst van 0,46 procent. De omzet kwam uit op een behoorlijk totaal van 330 miljoen aandelen. Op de beurs in Hongkong schoot de Hang Seng-index met 4,2 procent omhoog naar een recordniveau. Handelaren schreven dat toe aan aankopen vanuit het buitenland en optimisme over de Brits-Chinese besprekingen over Hongkong.