KIRK TERRY DORNBUSH; Financier van Albert Gore

De 60-jarige Kirk Terry Dornbush die door president Clinton voor het ambassadeurschap in Nederland wordt voorgedragen aan de Senaat, is financier van de Democratische partij, met name van Al Gore. In 1991 en 1992 hebben Dornbush en leden van zijn gezin (giften zijn aan een persoonlijk maximum gebonden), in 1992 totaal 100.000 dollar aan campagnegelden bijgedragen. Dat geld werd gebruikt voor de presidentiële campagne en belangrijke campagnes van Congresleden. Zijn familie heeft ook veel geld gegeven aan de presidentiële campagne van vice-president (en kennis van Dornbush) Albert Gore in 1988, en aan de senaatscampagnes van senator Sam Nunn en van Wyche Fowler, die vorig jaar zijn herverkiezing voor de Senaat verloor. De begunstigde Fowler zei afgelopen juni tegen de Atlanta Constitution dat hij Dornbush “een geweldig persoon” vindt.

Als vermogend inwoner van Georgia kon Dornbush een rol spelen bij de presidentsverkiezingen vorig jaar. Georgia was als zuidelijke staat van groot belang voor Bill Clinton. Rond februari vorig jaar, bij de voorverkiezingen, gaf Dornbush de voorkeur aan de Democratische tegenkandidaat van Clinton, Paul Tsongas. Maar tijdens de verkiezingen steunde hij het duo Clinton-Gore ten volle.

Vorig jaar september was Gore te gast in het huis van Dornbush voor een receptie, die 1000 dollar per genodigd paar kostte. Clinton heeft hem nu beloond met een ambassadeurspost in een klein Europees land.

Vorig jaar werd een door president Bush voor Nederland voorgedragen ambassadeurskandidaat, Donald Alexander, wegens zijn verkiezingsbijdragen door de Senaat afgewezen. Hij had 100.000 dollar gegeven aan het bestuur van de Republikeinse partij op het moment dat Bush overwoog hem een ambassadeurspost te geven. De giften van Dornbush zijn niet op dergelijke manier "getimed', zodat hij daarom in elk geval niet in moeilijkheden zal komen.

In de VS worden veel campagnecontribuanten beloond met ambassadeursposten. De vorige ambassadeur naar Nederland, pizzakoning Wilkins, was een belangrijke financier van de Republikeinse partij. Afhankelijk van de persoon hoeven politieke benoemingen niet nadelig te zijn. Een zakenman of vooraanstaand burger met diplomatiek talent kan bij belangrijke gebeurtenissen door zijn politieke contacten betere toegang hebben tot het Witte Huis dan een carrière-diplomaat. Zakentalent kan van pas komen, omdat de economische component van de Amerikaanse betrekkingen met Nederland belangrijker is dan de politieke component. Als er grote bilaterale kwesties aan de orde zijn, weet de Amerikaanse president wel ervaren diplomatiek talent te vinden. Toen de Nederlandse regering twijfelde over het plaatsen van kruisraketten zond president Reagan twee topdiplomaten na elkaar naar Nederland, eerst een zegsman van het ministerie van buitenlandse zaken en later Paul Bremer.

De nieuwe ambassadeurskandidaat Dornbush was eigenaar van een groep die investeerde in beginnende bedrijven. Hij was topman van onder meer de Dixie-bag co., Doag USA, voorzitter van de Thermo materials co. Dornbush was mede-oprichter en commissaris van de “First Women's Bank of New York”, een speciaal door vrouwen en voor vrouwen in zaken bestemde bank. Hij is afgestudeerd aan Vanderbilt University en studeerde aan Emory University School of Law in Atlanta en aan het New York Institute of Finance.

    • Maarten Huygen