Israel en PLO nu snel akkoord over agenda voor onderhandelingen

TABA, 15 OKT. Israel en de PLO hebben gisteren een ontspannen tweedaagse bijeenkomst in de Egyptische Rode-Zeeplaats Taba afgesloten met een akkoord over een agenda voor het verdere overleg over tenuitvoerlegging van hun op 13 september getekende Palestijnse autonomie-overeenkomst. Tegelijk werd in Tunis “beduidende” vooruitgang gemeld in de multilaterale onderhandelingen over het vluchtelingenprobleem in het Midden-Oosten.

In Taba zei PLO-onderhandelaar Nabil Sha'ath dat de twee partijen er veel belang bij hebben het eens te worden over stappen om zowel Arabieren als joden ervan te overtuigen dat het vredesproces beide partijen zal verlossen van tientallen jaren van onveiligheid en geweld. De PLO wil wat dat betreft een snelle vrijlating van althans een deel van de Palestijnse gevangenen in Israelische handen, om de vele tegenstanders van het akkoord met Israel te bewijzen dat snelle resultaten mogelijk zijn. Israel verzet zich daar in principe niet tegen, maar er moet worden onderhandeld over de categorieën en aantallen.

De twee partijen zijn overeengekomen de agenda niet te publiceren. Het overleg in Taba wordt maandag hervat, en zal dan vier dagen per week plaatshebben, tot december, wanneer alles moet zijn geregeld en de Israelische terugtrekking uit de Gazastrook en Jericho moet beginnen.

Het Israelisch-Palestijnse akkoord heeft volgens de voorzitter van de werkgroep vluchtelingen van de multilaterale onderhandelingen, de Canadees Marc Perron, positieve invloed gehad op het overleg in Tunis. Met name op het punt van hereniging van Palestijnse gezinnen zijn belangrijke resultaten geboekt. Israel heeft onder andere aangekondigd het aantal Palestijnen dat elk jaar wordt toegestaan zich te voegen bij familie in bezet gebied, van 1.000 tot 4.000 à 6.000 op te voeren. De Israelische onderhandelaar Yossi Beilin sloot vandaag echter elke terugkeer uit van Palestijnen die in 1948 zijn gevlucht. (Reuter, AP)