Gezwollen rock vol melig moralisme van vaderlijke John Hiatt

Concert: John Hiatt. Gehoord: 13/10 Vredenburg, Utrecht. Herhaling: 15/10 Sporthal Maastricht; 16/10 Muziekcentrum, Eindhoven; 17/10 Muziekcentrum, Enschede.

Na het mislukte project Little Village, dat John Hiatt met generatiegenoten als Nick Lowe en Ry Cooder had opgezet, tourt Hiatt nu met bandleden die ongeveer twintig jaar jonger zijn dan hijzelf. Twee kaalgeschoren gitaristen en een met dreadlocks getooide bassist spelen, zonder al te veel vertoon van plezier in hun werk, de gezwollen rocknummers van Hiatts laatste cd. Hun jeugdige aanwezigheid geeft Hiatt de mogelijkheid zich te gedragen als de oudere vaderlijke collega voor wie dat rock 'n' roll-gedoe maar gekkigheid is.

Het titelnummer van zijn onlangs verschenen cd Perfectly Good Guitar voorspelde al niet veel goeds. Hiatt spreekt daarin zijn afschuw uit over het gedrag van die "sterren' die bij optredens hun gitaren stuk slaan. Hij stelt voor dat "there oughta be a law with no bail/ smash a guitar and you go to jail'. Dit moralisme werd bij zijn optreden nog uitgebreid met het persifleren van danspassen en gitaristenposes, alsof de eenenveertigjarige zanger inmiddels ver verheven is boven dit soort aanstellerij. Bijna al zijn nummers werden bovendien ingeleid door een herinnering of anekdote, onveranderlijk over iets schattigs van een van zijn dochters of een onschuldige ruzie met zijn vrouw. En onderwijl trok hij verbaasde, getergde en bezeten gezichten, maar nooit zonder daarna geruststellend te lachen naar het publiek.

Hiatt ging voorbij aan zijn beginperiode. Hij speelde voornamelijk songs van de laatste cd en die daarvoor. Bij "Have A Little Faith In Me' van de cd Bring the Family (1987) stond Hiatt alleen op het podium. Dit mooie sobere nummer had een geslaagd moment kunnen worden, als de pianopartij tenminste niet op een elektronisch tafelmodel gespeeld was en zijn stem in het tussenstukje de hoge tonen nog gehaald had. De set werd na dit intermezzo op vol volume voortgezet. Er was een grote rol voor de gitaren, die echter veel te hard afgesteld stonden. Van die drie ronkende instrumenten had er best een stukgeslagen mogen worden.

    • Hester Carvalho