Geen oor voor Frans pleidooi; Clinton: Gatt zonder "cultuur' onaanvaardbaar

WASHINGTON, 15 OKT. De audiovisuele sector kan onmogelijk buiten een nieuw Gatt-akkoord over vrijere wereldhandel worden gehouden. Beperkingen op dat gebied zijn onacceptabel. Dit heeft de Amerikaanse president Clinton gisteren in een ongewoon scherpe verklaring die is uitgegeven door het Witte Huis.

“De Verenigde Staten zijn klaar om een Gatt-akkoord te tekenen dat gelijk en rechtvaardig is voor iedereen, maar laat het duidelijk zijn dat die gelijkheid en rechtvaardigheid zowel van toepassing moeten zijn op de audiovisuele sector als op andere elementen van een definitief akkoord”, aldus Clinton. De handelspartners van de VS moeten “bereid zijn een akkoord te tekenen met ons over de vele problemen die er nog zijn”, zo waarschuwde Clinton.

De president verwerpt met zijn verklaring verzoeken uit Europa, met name van Frankrijk, om het nieuwe Gatt-akkoord niet van toepassing te laten zijn voor films en televisie-produkties. De Fransen zijn bang te worden overspoeld door Amerikaanse "pulp' als het Europese scherm vrij toegankelijk wordt voor audiovisuele cultuur uit de VS. Franse acteurs hebben actie gevoerd om paal en perk te kunnen blijven stellen aan films en televisie-series uit de VS.

Clinton gaf zijn verklaring uit op het moment dat zijn speciale handelsgezant, Mickey Kantor, in Brussel overleg voerde met de Franse minister Gérard Longuet (industrie en buitenlandse handel). Over het onderhoud zijn geen mededelingen gedaan. Eerder had Kantor gesproken met voorzitter Delors van de Europese Commissie en EG-commissaris Leon Brittan. Clinton zei ook dat hij afsluiting van de Gatt-onderhandelingen vóór 15 december als “essentieel” beschouwt.

In Duitsland is gisteren met klem ontkend dat bondskanselier Kohl persoonlijk wil bemiddelen in de Gatt-problemen tussen Frankrijk en de VS. Kohl liet woensdag in Parijs de Franse premier Balladur weten dat hij niet graga ziet dat Frankrijk zich internationaal isoleert met zijn verzet tegen het Blair House Akkoord over vermindering van de landbouwsubsidies.

Balladur zal volgende week met politieke partijen, vakbonden en culturele organisaties praten over de impasse in de Gatt-besprekingen. Woensdag zei Balladur in het parlement dat er “een minimum aan nationale consensus moet zijn over het Gatt-dossier om samen de belangen van Frankrijk te verdedigen”. (AFP, Reuter)