Geen begrip voor kritiek Engelsen

ROTTERDAM, 15 OKT. De Duitse scheidsrechter Karl-Josef Aschenmacher kan geen begrip opbrengen voor de kritiek die de Engelse bondscoach Graham Taylor heeft geuit naar aanleiding van zijn optreden tijdens de voetbalinterland Nederland-Engeland afgelopen woensdag in het Rotterdamse Feyenoord-stadion. Volgens Taylor hebben scheidsrechterlijke dwalingen de kansen van de Engelsen op het behalen van de eindronden van de strijd om het wereldkampioenschap dat volgend jaar in de Verenigde Staten wordt gehouden tot vrijwel nul gereduceerd.

“Ik heb het gevoel dat ik de wedstrijd goed heb geleid”, reageerde Aschenmacher gisteren op de storm van Britse verontwaardiging die via de media over hem heen is gekomen. “Drie van de vier officials van de wereldvoetbalbond FIFA hebben datzelfde tegen me gezegd na de wedstrijd.”

De Engelse kritiek spitst zich vooral toe op het besluit van de Duitse scheidsrechter om Ronald Koeman na diens overtreding tegen David Platt op de rand van het Nederlandse strafschopgebied geen rode kaart te geven. Kort erop maakte Koeman uit een vrije trap het eerste Nederlandse doelpunt dat de ommekeer betekende in de wedstrijd die Nederland met 2-0 won en dichtbij plaatsing voor het WK bracht.

“Ik heb het incident nog niet teruggezien op de televisie omdat ik daar nog geen tijd voor heb gehad, maar ik weet wel dat ik de overtreding van Koeman niet heb beschouwd als een ernstige. Daardoor heb ik de gele kaart gegeven. Aan de grensrechter heb ik nog gevraagd of hij het beoordeelde als een "professionele overtreding', een doorgebroken speler die onreglementair wordt gestuit, maar dat ontkende hij.” Op advies van de grensrechter kwam Aschenmacher ook terug op zijn aanvankelijke beslissing de bal op de penaltystip te leggen.

Aschenmacher zegt waardering te hebben voor het sportieve gedrag van de Engelsen op het veld. “Ik begrijp dat ze zeer teleurgesteld zijn. Hun kansen om zich te kwalificeren zijn heel klein geworden en Engeland is een elftal dat eigenlijk op een wereldkampioenschap hoort te zijn. De Engelsen hebben ook goed gespeeld en zouden op eigen kracht verder hebben kunnen komen. Ik ben er van overtuigd dat ze daarom nog teleurgestelder zijn.”