Frans rapport pro Gatt wordt niet gepubliceerd

PARIJS, 15 OKT. Geen middel is zo effectief voor bekendheid van een controversiële mening als censuur. Dat ervaart het Franse parlementslid Patrick Devedjian deze week. Een rapport over de vrijhandel dat hij heeft opgesteld op verzoek van de Assemblée Nationale mag van de Kamercommissie van financiën niet worden gepubliceerd. Zijn stelling: vrijhandel is beter voor Frankrijk dan het tegenhouden van een Gatt-akkoord.

Devedjian is al langer een zwart schaap in de grootste regeringsfractie, die van de gaullistische RPR. Kamerleden van de RPR bezorgden premier Balladur woensdag een staande ovatie toen hij de Franse positie contra het Gatt-akkoord met de landbouw-paragrafen van Blair House verdedigde. “Het leek wel een vergadering van boeren”, volgens een commentaar.

Devedjian is overtuigd Europeaan, voerde actief campagne voor het verdrag van Maastricht en waakt tegen tendensen in zijn partij die contact zoeken met het Front National. Ondanks die reputatie, zegt hij, aanvaardde Devedjian zijn opdracht van het parlement in mei zonder vastomlijnde opvattingen over de wereldhandel.

“Ik dacht eerder aan versterking van de vrijhandel binnen de Gemeenschap dan daarbuiten”, zegt hij vanmorgen in Le Figaro. Maar al doende werd het hem duidelijk dat het in het belang van de werkgelegenheid in Frankrijk is dat de zwaar beschermde markten van Amerika, Japan en Zuid-Oost Azië door een alomvattend Gatt-verdrag worden geopend.

Frankrijk is het vierde exportland in de wereld, het tweede achter de VS als het gaat om dienstverlening, stelde Devedjian vast. “Daar zit de groei van onze economie in. Veel Franse ondernemingen zitten te springen om een Gatt-akkoord. Frankrijk moet zich niet in zichzelf keren. Wij hoeven onze boeren niet in de steek te laten. Wij bewijzen hen alleen geen dienst door hen voor ons uit te duwen als muur van protectionisme. Dat leidt alleen maar tot verdere recessie.”

    • Marc Chavannes