Foto: GILZE - Kamp Princenbosch bij Gilze-Rijen, ...

Foto: GILZE - Kamp Princenbosch bij Gilze-Rijen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog personeel van de Luftwaffe was gehuisvest, wordt gereed gemaakt voor het onderbrengen van asielzoekers.

In het najaar van 1940 besloten officieren van het Luftgaukommando Holland dat 30 hectare van de Staatsbossen door de Luftwaffe in beslag werd genomen. Kort daarop werd met het bouwproject begonnen. Er verschenen woon- en slaapgebouwen. Aan comfort was geen gebrek. Wegen die door het kamp liepen kregen namen als "Leipziger Strasse' en "Frankfurter Alee'. “Ze bouwen om te blijven”, zeiden de Gilzenaren. Het Luftwaffepersoneel bleef tot begin september 1944. Na Dolle Dinsdag vertrok men hals over kop. Korte tijd later nam de RAF haar intrek in de gebouwen. (Foto NRC Handelsblad /Freddy Rikken)