Extra maatregelen nodig tegen tbc

ROTTERDAM, 15 OKT. Er moeten snel scherpere maatregelen komen om de verspreiding van de multiresistente tuberculose, waartegen geen medicijnen helpen, tegen te gaan. Bijscholing, beperken van de 'import' van de ziekte en infectiepreventie in ziekenhuizen zijn nodig. Dit staat in een rapport van een speciale commissie dat vandaag is aangeboden aan staatssecretaris Simons (volksgezondheid).

Multiresistente tbc komt inmiddels ook in Nederland voor, maar sporadisch. Sinds 1987 is ook in Nederland een eind gekomen aan de gestage daling van het aantal besmettelijke tbc-patiënten.

Er is sprake van multiresistente tuberculose als de tuberkelbacteriën niet gevoelig zijn voor medicijnen en er dus niet op reageren. Patiënten die hun pillenkuur niet afmaken of een verkeerde combinatie krijgen voorgeschreven, kunnen zo'n resistente bacterie ontwikkelen. Ook bepaalde bevolkingsgroepen, zoals allochtonen, daklozen en drugsverslaafden, lopen risico als ze geen goed contact onderhouden met de gezondheidszorg.

De commissie meent onder meer dat hoestende HIV-geïnfecteerde patiënten bij wie tbc wordt vermoed, op een isolatiekamer moeten worden verpleegd. Ze vindt overigens dat dat ook moet gelden voor mensen die niet met het HIV-virus zijn besmet. De commissie adviseert bovendien een aidstest aan te bieden aan mensen die waarschijnlijk met multiresistente tuberkelbacteriën zijn besmet. Dit omdat de toestand van het immuunsysteem van belang is bij het bepalen van de juiste (preventieve) behandeling. Verder is de uitslag van een tbc-test niet altijd betrouwbaar bij een HIV-geïnfecteerde.