Dunning als adviseur naar Zuid-Afrika

DEN HAAG, 15 OKT. Prof.dr. A.J. Dunning gaat Zuid-Afrika adviseren over opbouw van de gezondheidszorg. De Amsterdamse cardioloog zal op verzoek van de Wereldbank deel uitmaken van een commissie van internationale deskundigen.

Dunning wijst erop dat de gezondheidszorg niet tot de grootste prioriteiten van de Zuidafrikaanse regering behoort. Veiligheid, economie en onderwijs bijvoorbeeld staan hoger op de lijst, zegt Dunning. Zuid-Afrika is weliswaar de bakermat van de harttransplantatie, de eenvoudigste voorzieningen in de gezondheidszorg ontbreken er echter. Toch heeft het land de beste gezondheidzorg van het continent. “Het is een regelrechte ramp.”

Op 10 december neemt Dunning afscheid als hoogleraar in de cardiologie aan de Universiteit van Amsterdam en als hoofd van de afdeling hartziekten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. “Dan heb ik weer vrije tijd en is dit een van de dingen die ik dan ga doen.” Dunning weet nog niet wanneer de commissie, waarvan hij als enige Nederlande deel uitmaakt, voor het eerst bijeen zal komen. Een beleidsplan voor de Zuidafrikaanse gezondheidszorg komt er volgens Dunning pas na de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, in april volgend jaar.

Dunning adviseerde de Nederlandse regering verschillende keren over de gezondheidszorg. In 1987 was hij een van de leden van de commissie-Dekker, die voorstelde een basisverzekering tegen ziektekosten in te voeren, met daarnaast een flinke vrijwillige aanvullende verzekering. Twee jaar geleden adviseerde hij als voorzitter van de commissie-Keuzen in de zorg onder meer over de samenstelling van een verplichte basisverzekering tegen ziektekosten. De commissie stelde criteria op waaraan verstrekkingen moeten voldoen voordat ze vergoed kunnen worden. Zijn rapport "Kiezen of delen', dat ook internationaal de aandacht trok, bracht een discussie op gang over het vraagstuk van de keuzen in de gezondheidszorg.