Duitse soldaat in Cambodja gedood

BONN, 15 OKT. In Duitsland leek het slepende politieke debat over de inzet van soldaten in VN-verband buiten de NAVO-verdragsgrenzen gisteren een nieuwe impuls te krijgen na het nieuws dat een 26-jarige onderofficier in Cambodja, waar hij lid was van een Duitse medisch VN-contingent, in een militaire auto was doodgeschoten door twee Cambodjanen op een bromfiets.

Deze eerste omgekomen Duitse VN-militair behoorde tot de 170 man sterke staf van een mobiel ziekenhuis dat de Bondsrepubliek in 1991 voor werk in Cambodja aan de VN beschikbaar had gesteld. De oppositionele SPD noemde de gebeurtenis een bevestiging van het gevaar dat aan zulke missies is verbonden en herhaalde dat grondwetswijziging geboden is om Duitse deelneming aan VN-operaties de vereiste juridische basis te geven. De aanvankelijk grote eerste opwinding in Bonn en in de Duitse media verflauwde later gisteravond en vanmorgen nadat minister Volker Rühe (CDU, defensie) had meegedeeld dat de schietpartij in Phnom Penh geen politieke of militaire achtergrond had gehad maar dat de twee jonge Cambodjanen op hun bromfiets waarschijnlijk dronken waren geweest.

Zij zouden niet de bedoeling hadden gehad iemand te doden slechts in de lucht hebben willen schieten. Rühe en minister Klaus Kinkel (FDP, buitenlandse zaken) hebben intussen verklaard dat het incident géén consequenties heeft voor de Duitse deelneming aan andere VN-acties, zoals die in Somalië.