De Benedetti en Romiti van fraude verdacht

ROME, 15 OKT. Twee Italiaanse topondernemers, Carlo De Benedetti van het computerbedrijf Olivetti en Cesare Romiti van autofabrikant Fiat, zijn door de Romeinse justitie bijgeschreven op de verdachtenlijst in het onderzoek naar smeergeld, betaald bij de aanleg van de metro in Rome.

Dit is de eerste stap naar een formele beschuldiging. De affaire is eerder onderzocht door de Milanese justitie, maar deze heeft de zaak op last van het Hof van Cassatie overgedragen aan haar collega's in de hoofdstad.

Het onderzoek betreft de steekpenningen die zijn betaald door Intermetro, een consortium van bedrijven voor werk aan de spoorlijnen en aan de Romeinse ondergrondse. Behalve De Benedetti (president van Olivetti) en Romiti (tweede man van Fiat) zijn 64 anderen bijgeschreven op de lijst van verdachten.

Volgens een verklaring van de advocaat van De Benedetti wordt zijn cliënt verdacht wegens smeergeld dat is betaald door het bedrijf Sasib, fabrikant van railbeveilingssystemen. Sasib is een dochter van De Benedetti's overkoepelende houdstermaatschappij CIR, Compagnie Industriali Riunite. In juli is De Benedetti hierover ondervraagd door de Milanese justitie. Hij heeft toen elke betrokkenheid bij mogelijke betaling van steekpenningen ontkend. Zijn advocaat onderstreepte gisteravond dat De Benedetti binnen Sasib geen enkele beleidsmakende of controlerende rol vervult en sinds 1986 niet meer in de raad van bestuur zit. Een woordvoerder van Fiat heeft gezegd dat het om een oude beschuldiging gaat die geen vervolg heeft gehad.

Het onderzoek betreft vooral de aanleg van de B-lijn van de metro, een van de twee lijnen in Rome. Achter de kostenoverschrijding gaat volgens de justitie smeergeld voor de politieke partijen schuil, volgens een schatting ongeveer 120 miljoen gulden.

    • Marc Leijendekker