Coalitie van CDA, VVD en D66 is favoriet in peiling

DEN HAAG, 15 OKT. Een coalitie van CDA, VVD en D66 heeft de voorkeur boven andere regeringscombinaties.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau NIPO. Op de vraag "Welke combinatie van partijen zou u na de verkiezingen van mei volgend jaar graag in de regering zien' antwoordde zeventien procent van de ondervraagde stemgerechtigden CDA-VVD-D66. De paarse coalitie (PvdA, VVD en D66) kreeg slechts negen procent van de stemmen, voorafgegaan door de combinaties CDA-PvdA, CDA-VVD, PvdA-D66-GroenLinks (alle veertien procent) en de coalitie CDA-PvdA-D66 (tien procent). Bij CDA-stemmers ziet een meerderheid het CDA liefst met de VVD regeren, VVD-stemmers geven de voorkeur aan de combinatie VVD-CDA-D66, de PvdA-achterban aan PvdA-D66-GroenLinks. Bij de D66-stemmers gaat de voorkeur uit naar D66-PvdA-VVD (26 procent), direct gevolgd door D66-CDA-VVD (25 procent).