Brokx wil geen straten "op slot' voor allochtonen

TILBURG, 15 OKT. “In Tilburg gaan geen straten "op slot' voor allochtonen.” Dat zei de Tilburgse burgemeester G. Brokx gisteren tijdens een bijeenkomst van het college van B en W en bewoners van de Veestraat. “Of het nu om een Somaliër, een Turk, een Marokkaan of een Tilburger gaat, wij blijven woningen toewijzen op basis van woonwensen en urgentie.”

De Veestraat kwam in het nieuws toen vorige week een leegstaand huis dat was toegewezen aan een Antilliaans gezin, werd vernield en beklad met racistische leuzen. Volgens de bewoners is de maat vol, zij willen niet nog meer buitenlanders in hun straat. De woningbouwcorporatie besloot daarop het gezin een andere woning, elders in de stad aan te bieden.

Gisteravond konden de bewoners hun gemoed luchten ten overstaan van Brokx en drie wethouders. Brokx reageerde negatief op de eis van de bewoners dat er geen nieuwe buitenlanders meer in de wijk mogen worden gehuisvest.

In het buurtcentrum Trouwlaan waar zo'n honderd Tilburgers waren samengedromd, heerste een gespannen sfeer. De "stadhuisdelegatie' kreeg een reeks van verwensingen naar het hoofd geslingerd. Er bleek meer aan de hand: de woningtoewijzing aan het Antilliaanse gezin bleek de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Woordvoerder P. Smulders: “De Veestraat wordt al jaren gebruikt als dumpplaats. De straat ligt bezaaid met caravans, paardetrailers, aanhangwagens en sloopauto's waar de ratten uitspringen. Ik heb de gemeente wel tien keer gebeld, maar er gebeurt niets.”

Op zijn uitlatingen werd met groot applaus gereageerd. Brokx kondigde op dit punt verbeteringen aan. Maar verder wilde hij niet gaan: “Tilburg is een multiculturele stad waar bewoners van verschillende afkomst met elkaar samen moeten leven. Dat gaat niet altijd feilloos maar wij willen en kunnen niet tolereren dat bewoners het recht in eigen hand nemen.”

Gemor en wegwerpgebaren vanuit de zaal. Smulders: “Hoeveel allochtonen denkt u nog te kunnen plaatsen in deze straat?” Brokx: “Ik zou het niet weten, dat hangt af van verschillende factoren.” Smulders: “Laat ik dan dit zeggen, als er nog meer buitenlanders bij ons in de straat worden geplaatst, zal de landelijke media nog wel vaker bij ons op de stoep staan.”

Burgemeester Brokx bleef gedurende het hele debat rustig. Het publiek liet zich niet gemakkelijk overtuigen. “Wij worden nu in het hele land afgeschilderd als racisten”, aldus Smulders. “De verloedering van de wijk is al jaren aan de gang, maar nu staan plotseling Jan de Burgemeester, Piet de Wethouder en Sjaak Redactie voor onze neus. Wij hebben niets tegen allochtonen, we hebben een goed contact met de buitenlanders die hier nu al wonen. Maar genoeg is genoeg.” Na wat aanmoedigingen uit de zaal, liep een allochtone buurtbewoner naar de interruptiemicrofoon: “Het gaat nu goed, meer buitenlanders geeft alleen maar problemen.”

Brokx bestreed de uitlatingen van de directeur van de vereniging volkshuisvesting Tilburg, J. Scholten, dat in Tilburg een plaatsings- en spreidingsbeleid wordt gevoerd. “De toewijzing geschiedt aan de hand van woonwensen en urgentie.” Hij hoopt dat de discussie over het beleid binnenkort ook landelijk gevoerd zal worden omdat het volgens hem niet alleen een zaak is die Tilburg aangaat.

Na afloop van de bijeenkomst bleek dat de standpunten van het college van B en W en de bewoners van de Veestraat nog evenver uit elkaar lagen als bij aanvang. Wethouder van Eijkeren moest dan ook concluderen dat “op het moment niemand een pasklaar antwoord heeft op de vraag hoe er het beste met de spanningen rond allochtonen omgegaan kan worden.”