Bouwfonds BNG koopt grote vastgoedbelangen

AMSTERDAM, 15 OKT. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten heeft een belang van 49 procent in ABC Vastgoedbeheer in Arnhem en 60 procent in Va-Bog Breda verworven. Daarmee wordt het in financiering en ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed gespecialiseerde BNG de grootste beheerder van vastgoed in Nederland. Tijdens het symposium "Bouwfonds in Berlage' maakte J.W.M. Simons, voorzitter van de raad van bestuur van BNG, de plannen van de nieuwe marktleider bekend.

ABC Vastgoedbeheer is met 21 vestigingen en 300 werknemers één van de grootste beheerders van vastgoed in Nederland. Het bedrijf beheert 80.000 woningen en 2,5 miljoen vierkante meter commercieel vastgoed. Va-Bog telt 8 vestigingen en 75 werknemers. Beide ondernemingen blijven zelfstandig werken onder de huidige directies. Het belang van BNG in de twee ondernemingen komt op een moment dat de kantorenmarkt met een enorm overaanbod kampt. Momenteel staat in Nederland 2,6 miljoen vierkante meter leeg. In de toekomst zal dit aanbod volgens BNG-bestuurder C. Hakstege zelfs nog met 10 tot 15 procent groeien.

Ook de markt voor woningen, die altijd een stabiel karakter heeft vertoond, staat volgens Hakstege onder druk. Tijdens het synposium uitte het BNG kritiek op het streven van de overheid dat toekomstige woningbouw zoveel mogelijk in en bij de grote steden moet worden uitgevoerd. Terwijl bij het BNG de indruk bestaat dat veel mensen een twee-onder-een-kap woning in de vrije natuur prefereren boven een woning in de stad.

BNG ontwikkelt jaarlijks ongeveer 3000 woningen en commercieel vastgoed. Het bedrijf heeft 1100 werknemers en een omzet van twee miljard gulden.