BNP heeft 2,8 miljoen nieuwe aandeelhouders

PARIJS, 15 OKT. De privatisering van de Franse bank Banque Nationale de Paris (BNP), de eerste privatisering van een staatsbedrijf onder de in het voorjaar aangetreden centrum-rechtse regering, is een groot succes geworden.

Er hebben 2,8 miljoen kleine beleggers ingeschreven. Zij vroegen vijf maal zo veel aandelen aan als oorspronkelijk beschikbaar waren, zo heeft het Franse ministerie van financiën bekendgemaakt. Dat de privatisering van de op twee na grootste bank van Frankrijk veel belangstelling trok, is gezien de prijs van de aandelen niet erg verrassend. Kleine beleggers moesten 240 franc per stuk betalen, aanzienlijk minder dan de gisteren geldende beurskoers van 274 franc. Het beschikbare aantal aandelen voor deze groep is tijdens de inschrijving met 25 procent vergroot ten koste van de institutionele beleggers en de groep bedrijven die bij BNP een "harde kern' van aandeelhouders moet vormen. De belangstelling van de kant van institutionele beleggers (verzekeraars en pensioenfondsen) was nog veel groter. De op 5 oktober begonnen inschrijving, die een week had moeten duren, werd al na twee dagen gesloten omdat die maar liefst twaalf maal was overtekend. De inschrijving voor kleine beleggers sloot wel op 12 oktober. De privatisering van 74 procent van BNP heeft de Franse staat ongeveer 28 miljard franc (8,5 miljard gulden) opgeleverd.