Belgische frank daalt naar nieuw dieptepunt

AMSTERDAM, 15 OKT. De koers van de Belgische frank daalde vanmorgen naar een nieuw historisch dieptepunt, ondanks steunaankopen door de centrale bank van België. Ook de koers van de Franse franc daalde verder.

Op de wisselmarkt in Amsterdam werd omstreeks het middaguur 5,106 gulden per honderd frank genoteerd tegen een slotkoers van 5,121 gulden gisteren. De Franse franc was om 13.00 uur gedaald tot 31,77 gulden per honderd gulden, tegen een slotkoers van 31,860 gulden.

De Belgische frank is de afgelopen dagen opnieuw onder zeer zware druk komen te staan van de speculanten. Gisteren werd zelfs de psychologische barrière van 22 frank voor 1 D-mark doorbroken. Dat was het laagste niveau ten opzichte van de D-mark in tien jaar.

Na ongelukkige opmerkingen van de Belgische centrale bankpresident Verplaetse moest de frank in september al een gevoelige veer laten. Begin augustus werd door de crisis in het EMS het lot van de frank en de andere EMS-munten overgelaten aan de speculatieve krachten op de vrije markt.

De Belgische centrale bank deed volgens handelaren vanmorgen voortdurend steunaankopen, zonder veel resultaat. De centrale bank liet vanmorgen evenwel de geldmarkttarieven ongemoeid.

De druk op de Franse franc was iets minder zwaar. De centrale bank-gouverneur Trichet verdedigde vanmorgen de Franse politiek van monetaire stabiliteit, maar desondanks bleven beleggers hun francs van de hand doen.

Valutahandelaren gaan er van uit dat België en Frankrijk vroeger of later hun rentetarieven zullen verlagen. Daarom worden franken en francs voor D-marken ingeruild. De verwachting dat de rente in België zal dalen stuwde de aandelenkoersen op de Belgische beurs naar een hoogterecord aller tijden.

Een meer fundamentele reden voor de verkopen van internationale beleggers van de Franse franc en Belgische frank is de verslechterende conjunctuur in beide landen. De toch al bestaande twijfels over de gezondheid van de Belgische economie werden eerder deze week versterkt door een rapport van het Internationale Monetaire Fonds.

Speculaties over een verder afglijden van de Belgische frank kregen gisteren nog eens extra voedsel door uitspraken van de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jacques Poos in het blad L'Echo. Poos zei dat Luxemburg blijft vasthouden aan de monetaire unie met België. Maar, zei hij ook, indien België zijn harde-muntbeleid loslaat, zullen we ons eigen gang moeten gaan.