Alle gearresteerde "hooligans' ontkennen schuld aan wandaden

ROTTERDAM, 15 OKT. Zes Britse voetbalsupporters stonden gisteren voor de Rotterdamse politierechter mr. R.C. Lensink-Bosman. Vijf van hen zijn in de snelrechtprocedure veroordeeld. Drie kregen een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf, één alleen een geldboete en een vijfde werd veroordeeld tot zes weken cel waarvan drie voorwaardelijk. Een zesde werd vrijgesproken wegens een fout in de dagvaarding.

De zes stonden terecht op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens de ongeregeldheden rond de voetbalinterland Nederland-Engeland. Alle verdachten zijn woensdag kort voor de wedstrijd gearresteerd op het plein voor stadion Feyenoord. Allen ontkenden de ten laste gelegde delicten.

Tegen de zes verdachten waren door officier van justitie mr. W. Hendriks onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist, variërend van een week tot drie maanden.

Drie Engelsen kregen boetes van vijfhonderd of duizend gulden opgelegd, gekoppeld aan een voorwaardelijke gevangenisstraf (een of twee maanden). Eén verdachte kreeg alleen een geldboete. Een vijfde Brit kreeg zes weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. De zwaarste straf was voor een 21-jarige Brit uit Enfield. Deze man was door een arrestatieteam in burger uit een groep agressieve Engelsen gehaald, nadat hij ondermeer een agent in burger een elleboogstoot tegen het hoofd had gegeven. De agent raakte gewond aan het oor. De Brit kreeg zes weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk.

De zes die voor de Rotterdamse politierechter stonden, beantwoorden niet aan het stereotiepe beeld van de hooligan. Ze stonden met hangende schouders voor de verdachtenbank, spraken met zachte stem en hadden tranen in de ogen. “Zelfs al heb ik niets gedaan, ik ben toch bereid een boete te betalen. Als ik maar terug kan naar mijn vrouw en kinderen”, aldus een 29-jarige verdachte. De advocaten van de zes Britse supporters vochten de bewijsvoering aan. Zij betwijfelden of agenten in de chaos van de ongeregeldheden wel voldoende bewijs tegen de verdachten hadden kunnen verzamelen. Lensink merkte op dat we “hier genoeg hebben van dat voetbal-gedonderjaag. Laten ze dat voor eens en altijd in hun oren knopen.”

“Dit had een show-proces moeten worden, om anderen af te schrikken”, aldus een tv-verslaggever van de BBC. “Maar de straffen die zijn uitgedeeld, zijn veel te zacht.” Begin januari komen zeven Nederlanders voor de Rotterdamse politierechter.