ABN Amro stoot belang in HSS af

ROTTERDAM, 15 OKT. De bank ABN Amro verkoopt zijn belang van 18,79 procent in de noodlijdende olie- en gasmaatschappij Holland Sea Search (HSS) aan de Australische Command Petroleum Holdings. Command dat dit vanmorgen bekend heeft gemaakt, krijgt daarmee een absolute meerderheid in HSS.

De onderneming heeft al een belang van 28,74 procent, zodat het totaal met de 20,4 miljoen aandelen van ABN Amro uitkomt op 47,53 procent; daarbij moet nog 6,3 procent aan opties worden opgeteld. Command koopt de aandelen niet onmiddellijk, maar krijgt kosteloos een call-optie: een recht om de aandelen van ABN Amro te kopen gedurende een periode van 18 maanden.

Analist J. Visser van IRIS Effectenresearch ziet de deal als een poging van ABN Amro om van zijn stukken af te komen: “Het is hopen dat er ee nwonder gebeurt en er toch nog eens mooie projecten uitrollen”. Volgens president-commissaris F. Hoogendijk van HSS, de bedenker van de constructie, is daarvan geen sprake: “Het gaat erom dat de belangen van de kleine aandeelhouders goed worden beschermd, dat er bijvoorbeeld niet te weinig voor de stukken wordt betaald.”. Als Command de stukken uiteindelijk koopt betaalt de onderneming 4,5 miljen gulden, 22 cent per aandeel, ofwel 10 procent boven de huidige beurskoers. De koop kan alleen plaatsvinden als Command goede projecten aanbiedt, die ook door de ABN moeten worden goedgekeurd. “Command kan dus - onparlementair gesproken - geen rotzooi in HSS dumpen”, verklaart Hoogendijk.