Woolworth heft 13.000 banen op

Het Amerikaanse detailhandelsconcern Woolworth gaat 970 vestigingen in de Verenigde Staten en Canada sluiten en reduceert het aantal arbeidsplaatsen met 13.000.

Het is de bedoeling dat de activiteiten in de grote stadscentra worden versterkt, zo heeft Woolworth laten weten. Het aantal banen dat dient te verdwijnen, vormt negen procent van het totale personeelsbestand.

Topman William Lavin verklaarde dat de winkels die worden gesloten in de eerste helft van dit jaar 36 miljoen dollar verlies hebben geleden, hetzelfde bedrag dat ze over heel vorig jaar verloren. De betreffende winkels zijn goed voor 9 procent van de omzet van Woolworth. Een deel van de zaken zal overigens worden omgevormd tot kleding- of sportwinkels.

Volgens Lavin staat de aanhoudend zwakke economie aan de basis van de sanering. Daarbij komen volgens hem het veranderende koopgedrag van de consument en de vermindering van de consumptieve uitgaven.

Het aantal te sluiten winkels valt mee in vergelijking met het aantal dat Woolworth jaarlijks sluit en erbij koopt. In 1993 gaan er 1200 zaken dicht, waaronder de 970 die nu zijn genoemd. Daarentegen koopt of opent het concern dit jaar 800 vestigingen.