Winst van Satcom snel vervlogen

ROTTERDAM, 14 OKT. Satcom, producent van apparatuur voor telecommunicatie, is een half jaar na introductie op de parallelmarkt in problemen geraakt. In maart, een maand voor de introductie op de beurs, voorspelde het bedrijf een winst voor dit jaar van minimaal 2,5 miljoen gulden. Maar over het eerste halfjaar werd slechts negen ton verdiend. Daarna is de situatie verder verslechterd. Voor heel 1993 sluit de directie een verlies zelfs niet uit.

In maart werd door middel van een "reverse take-over' (omgekeerde overneming) de vroegere Canada Overseas Investment Corporation (COIC) omgezet in Satcom Holding. Acht procent van het kapitaal werd eind april naar de beurs gebracht, waarbij de aandeelhouders gouden bergen werden beloofd. Zo werd voor dit jaar 70 miljoen gulden omzet verwacht (tegen het voorgaande jaar 44,7 miljoen gulden) en werd voor 1993 een 50 procent hogere nettowinst voorspeld dan de 1,7 miljoen gulden die in 1992 werd verdiend. Teneinde beleggers over de streep te trekken, bevatte het bericht aan aandeelhouders een gunstige "fairness opinion' van de accountantsmaatschap Price Waterhouse. Hierin oordeelde Price Waterhouse dat de prijs die COIC voor Satcom Nederland wilde betalen “redelijk en evenwichtig” was. Price Waterhouse liet zich bij haar oordeel leiden door aan haar verstrekte financiële en andere informatie die gunstig uitpakte voor Satcom. De in het bericht opgenomen goedkeurende accountantsverklaring werd eveneens door Price Waterhouse ondertekend.

Maar na de inroductie rond een koers van 30 gulden ging het al snel mis met het aandeel Satcom. Gisteren sloot de koers op 21 gulden.