Verdachte moord Hani schuldig bevonden

JOHANNESBURG, 14 OKT. De Poolse immigrant Janus Waluz is vanmiddag in het gerechtshof in Johannesburg schuldig bevonden aan de moord op Chris Hani, topman van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en secretaris-generaal van de Zuidafrikaanse Communistische Partij. De rechter achtte bewezen dat Waluz op 10 april met vier schoten Hani voor diens huis in Boksburg om het leven heeft gebracht.

Rechter F. Eloff verklaarde Clive Derby-Lewis, de tweede verdachte in de moordzaak, schuldig aan het “bewust aanzetten tot de moord op Hani”. Derby-Lewis een voormalig parlementariër van de blanke Konservatieve Partij en een vooraanstaand persoon in extreem-rechtse kringen. De officier van justitie had volgens de rechtbank aangetoond dat Derby-Lewis het wapen heeft geleverd, waarmee Waluz de aanslag heeft gepleegd. Zijn echtgenote Gaye Derby-Lewis, die als derde verdachte terechtstond, werd vrijgesproken van de aanklacht dat ze een “moordlijst” met namen en adressen van verschillende politici had opgesteld.

De rechter zal mogelijk vandaag of morgen de strafmaat bepalen. Hij kan de doodstraf uitspreken, die in Zuid-Afrika echter is opgeschort tijdens de onderhandelingen over een nieuwe grondwet. Het Afrikaans Nationaal Congres is overigens tegen de doodstraf. Hani's weduwe Limpho hoorde de uitspraak op de publieke tribune aan. Voor het gerechtshof in het centrum van Johannesburg had zich een menigte ANC-aanhangers verzameld om de uitkomst af te wachten.

De verdediging had gisteren de schuld van Waluz al toegegeven, door in de rechtszaal te verklaren dat er geen gronden waren om vrijspraak op de aanklacht van moord te vragen. Vooral het ballistische bewijs dat justitie had aangevoerd, had de verdediging voor “onoverkomelijke problemen” gesteld. Uit onderzoek was gebleken dat de vier kogels die Hani doodden uit het wapen kwamen dat de politie bij Waluz aantrof, toen hij tien minuten na de aanslag werd aangehouden.