Utrechtse wijk te hoop tegen buitenlanders

UTRECHT, 14 OKT. Een delegatie van bewoners van de Utrechtse buurt Ondiep heeft gisteren geëist dat woningen in hun wijk niet langer aan allochtonen worden toegewezen. De gemeente, die met de bewoners overleg heeft gevoerd, kan niet op hun eisen ingaan, aldus een woordvoerder vanmorgen.

Dinsdagavond hingen bewoners spandoeken op bij een leegstaande verdieping in Ondiep met teksten die waren gericht tegen de aanwezigheid van allochtonen in de buurt: "Geen allochtonen meer' en "Stop wij zijn het zat'. In de wijk is het percentage allochtonen ongeveer 13 procent, volgens schattingen van de gemeente. In de straat Ondiep ligt dat percentage aanzienlijk hoger, daar wordt ongeveer de helft van de woningen bewoond door allochtone gezinnen.

Ook de leegstaande verdieping in Ondiep was door het woningbedrijf toegewezen aan een allochtoon gezin. Volgens een woordvoerder van de bewoners “zit het vol” en zijn er in de buurt veel spanningen. De politie haalde de spandoeken ook pas in de loop van dinsdagnacht weg, “om escalatie te voorkomen”, aldus een woordvoerder.

Anderhalve week geleden liepen bewoners van een Tilburgse straat nog te hoop tegen de komst van een Antilliaans gezin. De woningcorporatie gaf daar wel toe aan de onvrede in de buurt en plaatste het gezin in een andere woning.

Gisteren liet de gemeente Utrecht de bewoners van Ondiep weten dat het huis is toegewezen aan een allochtoon gezin - “Die komen er dus echt niet in”, aldus de bewoonster. Zij voorspelt de gemeente een roerige tijd als die bij haar standpunt blijft. Morgenavond heeft opnieuw overleg plaats met de betrokkenen. “Als we weer met lege handen naar huis gaan, kunnen er wel eens ruiten sneuvelen”, zegt de bewoonster. “Het gaat ons niet om degenen die hier al wonen, maar dat er niemand meer bij komt.”

In de Tarwewijk in Rotterdam-zuid zijn vannacht racistische leuzen, kelten- en hakenkruizen op de muren geschilderd. In bijna elke straat, vooral op schoolgebouwen, zijn met zwarte verf leuzen als "Holland blank 1000 %' en "Ausländer raus' aangebracht. De politie vermoedt dat de daders moeten worden gezocht in de kringen van de extreem-rechtse partij CP'86. De belangrijkste aanwijzing in de richting van de CP'86 zijn de letters JFN (Jongeren Front Nederland) op een muur aan de Katendrechtse Lagedijk. Deze beweging is enkele jaren geleden opgegaan in CP'86.

De Tarwewijk heeft een hoog percentage migranten en een hoge werkloosheid. Tachtig à negentig procent van de kinderen op de basisschool is van buitenlandse afkomst.