Unilever sterk op matte effectenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM, 14 OKT. Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever was vanmorgen sterk op de Amsterdamse effectenbeurs, nadat de afgelopen maanden nauwelijks werd geprofiteerd van de wijdverbreide koersstijgingen. Unilever was daarmee een uitzondering op een voor het overige zeer matte beurs.

AMSTERDAM Het aandeel Unilever stond rondom het middaguur op 205,40 gulden, tegen een slot van 203,80 gulden gisteren. Het hoogtepunt van het jaar, geboekt in het voorjaar, van 217,50 gulden blijft voorlopig uit beeld maar desondanks was de koers voor deskundigen boven verwachting. Gisteren sloot Unilever in New York al 1 3/8 dollar hoger op 113 3/8 dollar. In Londen noteerde Unilever 8 pence hoger op 10,84 pond. De omzetten waren overal aan de lage kant.

De oorzaak van het sterke optreden lag in de te verwachten goede derde-kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoten. De grote concurrent Procter & Gamble komt op 26 oktober met cijfers, Unilever zelf op 12 november. Daarnaast zijn positieve commentaren gepubliceerd over Philip Morris. In het algemeen is er bij beleggers een verminderde angst, dat fabrikanten van A-merken (brands) hebben te lijden van de concurrentie van huismerken in de huidige recessie. Deze angst werd dit voorjaar ingegeven door de prijsverlaging door Philip Morris van de pakjes Marlboro om de "witte' sigarettenmerken de pas af te snijden.

De aandelenhandel op de Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen ongeanimeerd bij. De handelaren waren in afwachting van de expiratie van optiecontracten morgen. De EOE-index stond vanmiddag 0,39 punt lager op 361,81 punten. De buitenlandse beurzen in Europa lieten eveneens het hoofd hangen. De belangrijkste barometers van de beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs stonden alle op verlies.

In de financiële hoek viel verzekeraar Aegon op met een winst van een gulden op 92,50 gulden. ABN Amro zakte dertig cent tot 66,10 gulden en ING veertig cent tot 79,10 gulden. “Winstnemingen”, luidde de verklaring op de vloer. De financiële waarden waren de afgelopen maanden goed gevraagd. “Logisch dat wat winstjes worden genomen.” Van de overige internationals was de koers gedrukt. Koninklijke Olie slankte 1,10 af tot 187,40 gulden, KLM deed onder invloed van winstnemingen twee kwartjes minder op 39,40 gulden. Philips stond onveranderd op 35,70 gulden. Het concern bereidt een nieuwe saneringsronde voor binnen de divisie consumentenelektronica.

Satcom, producent van satellietontvangers, noteerde rond op de parallelmarkt 16,10 gulden tegen een slotkoers van 21 gulden op de voorgaande dag. Het bedrijf publiceerde gisteren verrassend slechte verliescijfers. Satcom is nog maar een halfjaar geleden op de beurs verschenen.

De Belgische frank profiteert niet van de steunoperaties die diverse centrale banken hebben verricht om de koers op peil te houden. Vanmiddag stond de Belgische munteenheid op de wisselmarkt van Amsterdam op 5,122 gulden (per honderd) na een slotkoers van 5,141 gulden gisteren. Gisteren intervenieerde de centrale bank van België met aankopen van franken en later op de dag in New York deden de Amerikaanse centrale banken dat ook, op verzoek van de Belgische centrale bank. De frank is verzwakt na een voor België negatief rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

De dollar daalde licht. De koers stond vanmiddag op 1,7983 gulden na een slotkoers van 1,8020 gulden gisteren. Eerder op de dag in Tokio was er sprake van een zeer levendige handel. Er werden veel dollars gekocht omdat transacties in verband met de omzetting van een deel van de schuld van Brazilië van yens in dollars was afgelopen. Vooral tegenover de yen leidde dat even tot een koersstijging van de dollar.

NEW YORK De effectenbeurs van New York beleefde gisteren weer een kalme dag, ondanks het gevoel onder de handelaren dat er een periode van overnemingen kan aanbreken. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 10,06 punten tot 3603,19 punten bij een omzet van 292 miljoen aandelen. Dinsdag werden er 264 miljoen aandelen verhandeld.

Het “overnamegevoel” werd veroorzaakt door het nieuws dat Bell Atlantic via een aandelenruil eigenaar wordt van Tele-Communications, een transactie waarvan de waarde wordt geschat op tussen de zestien en de 44 miljard dollar. De hele telecom-sector op de beurs profiteerde van dit nieuws. Daarentegen lieten de halfgeleiderfondsen het afweten. Het nieuws dat Woolworth 960 winkels en 13.000 banen (negen procent van het totaal) gaat schrappen, liet de koers van het detailhandelsfonds koud.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was iets hoger. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 44,41 punten omhoog tot 20.082,81 punten. Een eerder verlies werd ruim goedgemaakt door aankopen van pensioenfondsen.