Rozen verwelken, maar met nonylphenoxypolyetoxyethanol niet meer zo snel

Rozen die in de vaas niet goed open gaan of al binnen enkele dagen verwelken hebben de Nederlandse bloemisterij heel wat kopzorgen opgeleverd. Daarvoor is nu een oplossing. De bloemen blijven langer goed als men ze op de veiling aanvoert in water met een bacteriedodend middel en een uitvloeier, een vloeistof die de oppervlaktespanning in het vaaswater vermindert.

De snijroos staat bovenaan de veiling-toptien, vorig jaar bedroeg de veilingomzet 833 miljoen gulden. 90 procent van de rozen wordt geëxporteerd, vooral naar Duitsland. Wouter van Doorn, die dinsdag aan de Landbouwuniversiteit promoveerde, onderzocht de problemen rond de vlug verwelkende of knikkende rozen.

Als de roos meteen na het afsnijden van de struik in water wordt gezet, zorgt bacterie-ontwikkeling op het snijvlak en in de stengel voor verstopping. Bacteriën en hun afvalprodukten blokkeren de kleine poriën waardoor het water in de stengel van het ene houtvat naar het andere stroomt.

Ook bij droge bewaring treden verstoppingen op, ditmaal veroorzaakt doordat de houtvaten in de stengel volschieten met lucht. Door het plotseling breken van de waterkolom in een houtvat kan het water worden vervangen door gas (cavitatie). Bij dit proces ontstaat een ultrasoon geluid. De promovendus mat dat door een ultrasone microfoon op de stengel te drukken. Zo kon worden vastgesteld dat het aantal verstoppingen toenam naarmate de bewaring langer duurde.

Een eenvoudige oplossing om het verwelkingsprobleem te verhelpen is de verplichting om snijrozen voortaan op de veiling aan te voeren in water met een uitvloeier (bijvoorbeeld nonylphenoxypolyethoxyethanol) en een bacteriedodend middel. Deze behandeling voorkomt verstopping van de vaten en kan het vaasleven van de snijroos aanmerkelijk verlengen. De methode wordt nu op alle Nederlandse bloemenveilingen toegepast.