Philips gaat tv-fabricage reorganiseren

ROTTERDAM, 14 OKT. Philips heeft nieuwe saneringen aangekondigd binnen de veel geplaagde divisie consumentenelektronica. De televisiefabriek in Barcelona wordt gesloten en in de fabriek in het Italiaanse Monza verdwijnt tien procent van de banen. Philips verplaatst het hoofdkantoor van de televisiedivisie van Eindhoven naar het Belgische Brugge.

Een woordvoerder van Philips zei vanmorgen dat bij deze nieuwe saneringsronde maximaal 450 arbeidsplaatsen buiten Nederland verloren gaan. In Barcelona, waar al eerder inkrimpingen waren aangekondigd, zijn inmiddels 170 werknemers vrijwillig vertrokken. Voor de overgebleven 350 werknemers wordt de komende weken naar een oplossing gezocht. De fabriek in Spanje, waar jaarlijks 800.000 kleinbeeldtoestellen werden gemaakt, sluit in de eerste helft van 1994. De sanering in Monza kost in totaal 100 banen. Philips zal hierover binnenkort met de Italiaanse bonden overleg voeren. De verplaatsing van het hoofdkantoor gaat zonder banenverlies gepaard.

De nieuwe saneringsronde past in de forse reorganisatie van Philips' zwaar verlieslijdende divisie consumentenelektronica. Dit voorjaar maakte Philips bekend dat het totale bedrijfsresultaat van de consumentenelektronica-divisie in 1992 533 miljoen gulden negatief bedroeg. Philips streeft er naar deze divisie in 1994 weer winstgevend te laten zijn.

De verhuizing van de televisiedivisie van Eindhoven naar Brugge maakt deel uit van het beleid van Philips-topman Timmer om bedrijfsonderdelen zo dicht mogelijk bij de belangrijkste markten te vestigen. Deze zomer verhuisde om die reden het hoofdkantoor van de audio-groep van Eindhoven naar Singapore en Hongkong. Eerder werd de afdeling car-stereo al overgeplaatst naar het Duitse Wetzlar, om in de nabijheid van de belangrijkste concentratie Europese autoproducenten te zijn. Het hoofdkantoor van de video-groep verhuisde naar Wenen, waar videorecorders worden geproduceerd.

Philips ontkent overigens dat de nieuwste saneringsronde in de televisiedivisie te maken heeft met een terugtrekking van het concern uit de produktie van kleinbeeldtoestellen. Het bedrijf blijft actief in de produktie van zowel klein- als grootbeeldtoestellen. Naast de fabriek in Monza is de Europese tv-produktie van Philips nu geconcentreerd in Brugge en het Franse Dreux. Philips heeft verder tv-fabriekn in Azië, de VS en Mexico.