Perfecte "vertel- voorstelling' opent Kinderboekenweek

"Nachtwerk' van Joke van Leeuwen, voor kinderen vanaf 9 jaar, gaat tijdens de Kinderboekenweek op tournee. Inl.: 020-6264971

AMSTERDAM, 14 OKT. Met de première van de "vertelvoorstelling' Nachtwerk in de Amsterdamse Stadsschouwburg is gisteren het startsein gegeven voor de negenendertigste Kinderboekenweek, die tot en met 23 oktober duurt.

De schouwburgingang ging schuil achter een enorm doek, waarop geveltoeristen een boekenkast vol schilderden. Op een levensgrote stoel werden schrijvers geïnterviewd, tekenaar/schrijver Max Velthuijs gaf tekenles. In de foyer en op het podium bewees de schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk Het weer en de tijd Joke van Leeuwen hoe gemakkelijk de grenzen tussen literatuur en theater vervagen bij een goed verteld, goed geschreven verhaal.

Haar vertelvoorstelling Nachtwerk is gebaseerd op haar boekje Wijd weg (1991) en gaat over de inwijding (voor de oorlog) van een twaalfjarig meisje in het grote leven. Warm ingepakt in haar moeders goede raad maakt ze in één nacht kennis met treurige mannen, een uitgeblust huwelijk, seksualiteit en het effect van alcohol.

Dat klinkt naar Lars Norén op kinderhoogte, maar zo expliciet als het hier staat is het allemaal niet. Het verhaal ontrolt zich qua sfeer en samenhang als een aaneenschakeling van mysterieuze, nachtmerrie-achtige gebeurtenissen, die de hoofdpersoon met eenzelfde argeloze verbazing ondergaat als Alice haar avonturen in Wonderland. Met de stempels die ze als bewijs voor haar verloren onschuld heeft moeten verzamelen begint ze een nieuw leven in een dienstje bij een gegoede familie. Betwijfeld kan worden of dat leuk zal zijn: het oude kinderliedje klinkt plotseling als "Schipper mag het overgaan, ja of nee, moet ik dan nog lang bestaan, ja of nee."

Deze niet altijd lichte kost wordt aangenaam luchtig opgediend, in afgewogen zinnen, waar een vrolijke stoet woordgrapjes doorheen dartelt. Met enkele vindingrijk gebruikte attributen en een zuinig riedeltje op de piano of de synthesizer, ter versterking van een bepaalde sfeer, weet Van Leeuwen haar verhaal aardig aan te kleden. Echt nodig heeft ze dat niet eens, want de achteloze, enigszins narrige manier van vertellen en de perfecte timing geven haar woorden zoveel zeggingskracht dat de zaal aan haar lippen hangt. Jammer dat zoiets maar een Kinderboekenweek lang duurt.

Van het Kinderboekenweekgeschenk van Van Leeuwen worden overigens, zoals gemeld, 34.000 exemplaren naar kinderen in Suriname en de Antillen gestuurd, in het kader van het thema van de Kinderboekenweek "Vriendjes, maatjes, kameraadjes'. In dat verband worden ouders die deze week een kinderboek kopen ook gevraagd een extra kinderboek te kopen voor kinderen in Suriname en de Antillen. In de boekwinkels worden deze extra boeken ingezameld en door de stichting Biblionef naar Suriname en de Antillen verscheept.

    • Bregje Boonstra