Overleg Israel en PLO begint in warme sfeer

TABA/ KAIRO, 14 OKT. In Taba, aan de Rode Zee, en in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn gisteren in een warme sfeer de Palestijns-Israelische onderhandelingen begonnen over tenuitvoerlegging van het op 13 september getekende autonomie-akkoord.

Beide zijden zwoeren hun werk te voltooien voor 13 december, wanneer volgens het autonomie-akkoord de Israelische terugtrekking uit de Gazastrook en Jericho op de Westelijke Jordaanoever moet beginnen.

“We zullen geen enkele moeite sparen om de rest van de wereld duidelijk te maken dat we vast van plan zijn een nieuwe werkelijkheid te scheppen”, zei gisteren de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, in Kairo. Peres leidt de Israelische delegatie in het Verbindingscomité, dat het werk gaat coördineren van alle commissies die de Israelisch-Palestijnse toekomst moeten regelen en zich over daaruit voortkomende politieke problemen buigt. De Palestijnse hoofd-onderhandelaar in Kairo, Mahmoud Abbas, voegde daaraan toe: “We zullen dag en nacht werken (..) om alle hangende kwestie op te lossen die moeten worden geregeld voor de in het akkoord gestelde tijdslimiet.” De twee mannen, die op 13 oktober in Washington het autonomie-akkoord tekenden, leken op hun gezamenlijke persconferentie de beste vrienden.

In Taba, waar deskundigen van beide zijden de bijzonderheden van de terugtrekking moeten regelen, ontbraken al evenzeer de vroeger gebruikelijke wederzijdse uithalen. De Israelische vice-stafchef generaal Amnon Shahak en de Palestijnse strateeg Nabil Sha'ath besloten hier tot permanente onderhandelingen om het vóór 13 december eens te kunnen worden - het Verbindingscomité komt niet vaker dan elke twee of drie weken bijeen. Hun taak is dan ook omvangrijk: het is nog niet eens duidelijk waar de grenzen van Jericho liggen. In eerste instantie zijn hier twee ondercommissies gevormd, voor militaire en civiele zaken, die later weer in kleinere werkgroepen kunnen worden gesplitst om specifieke zaken aan te pakken.

Behalve het Verbindingscomité en het deskundigen-verband in Taba wordt er op de kortst mogelijke termijn een economische samenwerkingscommissie op ministersniveau opgericht. Het vierde forum wordt gevormd door de bilaterale vredesonderhandelingen in Washington, waar de onderhandelaars zo snel mogelijk gaan praten over de voor de zomer geplande verkiezingen voor een Palestijnse bestuursraad.

PLO-leider Arafat heeft gsteren zijn militaire commandant in Libanon, kolonel Munir Makdah, ontslagen omdat hij zich verzet tegen het akkoord met Israel. Makdah zei later zich niet te zullen storen aan Arafats actie, en riep zijn ondergeschikten en andere facties in Libanon op zich achter hem te scharen. De aankondiging heeft de spanning in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon verhoogd. (AP, Reuter)