Oranje heel dicht bij eindronde WK

PAG. 27-28 INTERLAND

ROTTERDAM, 14 OKT. Het Nederlands elftal heeft gisteravond in het Feyenoord-stadion Engeland met 2-0 verslagen en is daardoor een belangrijke stap dichter bij de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal gekomen. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat heeft op 17 november aan een gelijkspel tegen Polen genoeg om zeker te zijn van de tweede plaats in groep 2, die recht geeft op deelneming aan het eindtoernooi volgend jaar in de Verenigde Staten.

De wedstrijd van Oranje tegen Engeland werd beïnvloed door omstreden beslissingen van de arbiter. De Britten voelen vandaag schaamte over het gedrag van hun relschoppende fans, maar hebben diepe minachting voor de beslissing van de Duitse scheidrechter Assenmacher, die in hun ogen de Nederlandse libero Ronald Koeman van het veld had moeten sturen. Koeman duwde diep in de tweede helft de doorgebroken Engelse aanvaller Platt op de rand van het strafschopgebied onderuit en kreeg daarvoor een gele kaart. Koeman later: “De arbiter had ook een rood kunnen geven.” Kort na het incident opende Koeman met een prachtige lob de score voor Oranje, waarna Dennis Bergkamp met een mooie actie voor 2-0 zorgde.

De Engelse pers was het er vanochtend over eens dat Oranje een beter team heeft dan Engeland. The Times meldde dat het Nederlandse team "meer zal bij dragen aan het WK'94 dan Engeland'. Op de BBC-televisie zei Jimmy Hill: “Nederland won omdat het meer spelers heeft die zich gemakkelijk en ontspannen bewegen met de bal aan de voet.”