Oranje doet wat het moest doen

Het Nederlands elftal moest gisteravond in de Kuip winnen van Engeland om nog een kans te hebben op WK-kwalificatie. Verwacht werd dus een aanvallend ingesteld Oranje. Al in de vijfde minuut kreeg Nederland een fraaie kans. Overmars zette voor, waarna Roy de bal teruglegde op Bergkamp. De Inter-spits nam de bal vol op zijn wreef, maar schoot over het doel. Twee minuten later trof Wouters na een actie van Roy slechts de borst van doelman Seaman.

De Engelsen antwoordden met agressief, snel spel, waar de Nederlanders weinig vat op kregen. Een schot van Platt kon door doelman De Goey ternauwernood tot hoekschap worden verwerkt. Merson liet vervolgens De Wolf en Ronald Koeman zien hoe langzaam en slecht wendbaar ze zijn. De Engelsman liep hen voorbij, maar zijn kogel ging naast het doel. Een hard schot van Ronald Koeman van dertig meter ging over.

Het Nederlands elftal maakte angstige momenten door. Eerst trof Dorigo uit een vrije trap de paal, mede omdat doelman De Goey nog net kon aantikken. Vervolgens leek Adams te scoren, waarna Erwin Koeman de bal net voor de doellijn kon wegwerken. Roy legde de bal na een fraaie actie voor op Bergkamp, die in volle vlucht over het doel schoot. Na een Engelse kans voor Shearer trof Rijkaard de roos voor Nederland. Op advies van de grensrechter keurde scheidsrechter Assenmacher het doelpunt af.

Sinton verving in de tweede helft Palmer bij de Engelsen. De eerste kans was voor Bergkamp, maar zijn schot werd door doelman Seaman tot hoekschop verwerkt. Na een kwartier in de tweede helft reageerde Platt op een opportunistische pass van Sinton achter de Nederlandse verdediging. Ronald Koeman reageerde te laat en werd vervolgens op snelheid verslagen door Platt. De Nederlandse libero trok Platt op de rand van het strafschopgebied aan zijn arm, de Engelsman viel binnen de zestienmeterzone. De scheidsrechter leek een strafschop te willen geven, maar zag de grensrechter aangeven dat de overtreding erbuiten was ingezet. De vrije trap smoorde in de muur.

Sharpe trof vervolgens het zijnet. Wouters drong door de Engelse verdediging en werd op de rand van het strafschopgebied neergelegd. De scheidsrechter wilde geen strafschop geven. Ronald Koeman nam de vrije trap. Keeper Seaman ging bij de rechter paal (en te ver voor zijn doel) staan, waarna Koeman met een curve de bal in de bovenhoek bij linker paal deponeerde: 1-0.

Nog geen twee minuten later trof Merson uit een vrije de paal naast De Goey. Een fraaie combinatie tussen Bergkamp, Ronald de Boer en weer Bergkamp resulteerde in een bekeken schot van de laatste. Maar Seaman tikte de bal naast. In de 65ste minuut had Bergkamp wel succes. Hij schoot van zestien meter scherp in de hoek. De achteruit lopende doelman Seaman, die bang was voor een stift, dook vergeefs naar de bal: 2-0. Rijkaard kreeg vervolgens de gele kaart, omdat hij Ince de doortocht belette. De Engelse wanhoopspogingen in het laatste kwartier leverden niets op.