Opnieuw interventie voor frank

BRUSSEL, 14 OKT. De Belgische Nationale Bank heeft vanmorgen opnieuw geïntervenieerd om de voortdurende val van de frank ten opzichte van de D-mark en de gulden af te remmen.

Dat is vernomen in kringen van valutahandelaren in Brussel. Volgens een van hen worden met de interventie geruchten op de Londense wisselmarkt ontzenuwd als zou de Belgische centrale bank door haar reserves heen zijn.

De Belgische frank die gisteren sloot op 21,905 voor een D-mark, naderde vanmorgen al snel de psychologische grens van 20 frank voor de mark. Om elf uur vanmorgen stond de Belgische munt op 20,949. De spilkoers voor de frank in het Europees Monetair Stelsel ligt op 20,6255. Daaronder is sinds de verruiming van het EMS overigens nog een speelruimte van 15 procent.

De Belgische frank, die in 1990 door de Belgische en Luxemburgse monetaire autoriteiten feitelijk aan de D-mark werd gekoppeld, heeft sinds de crisis in het EMS van vorige zomer 6 procent van zijn waarde ten opzichte van de Duitse munt verloren.

De Belgische pers wijt de waardedaling van de frank aan de trage voortgang in de dialoog tussen de regering en de sociale partners over vermindering van het overheidstekort en verbetering van de concurrentiekracht van de ondernemers.

Eerder deze week verloor de frank al terrein nadat een rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over de Belgische economie bekend was geworden. Het IMF steunde de plannen van de regering om fors te bezuinigen op de sociale zekerheid. Het fonds wijt de zwakke concurrentiepositie van het Belgische bedrijfsleven aan de te snelle loonstijgingen.

Volgens het Belgische planbureau zal het tekort in de sociale zekerheid volgend jaar 60 miljard frank (ruim 3 miljard gulden) bedragen en oplopen tot 109 miljard frank in 1997. Na aangekondigde structurele maatregelen zou in dat jaar nog altijd een tekort van 45 miljard frank resteren. (AFP)