Onderzoek naar steun Aer Lingus

BRUSSEL, 14 OKT. De Europese Commissie heeft besloten tot een onderzoek naar de pogingen van de Ierse regering om Aer Lingus van de ondergang te redden.

Dublin wil, uitgesmeerd over drie jaar, 175 miljoen Ierse pond (460 miljoen gulden) in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij pompen. De commissie, onder druk van concurrerende maatschappijen, wil harde garanties dat de steun alleen is bedoeld voor de voorgenomen reorganisatie van Aer Lingus en niet wordt gebruikt voor tariefsverlagingen op in het bijzonder de drukke route Dublin-Londen. Aer Lingus voert zijn transatlantische vluchten uit via het vliegveld Shannon en niet vanuit Dublin. De Ierse regering heeft de maatschappij daartoe verplicht omwille van regionale ontwikkeling. Brussel vindt de kosten van die "stopover' in Shannon echter te hoog en is er voorstander van om Shannon alleen in het hoogseizoen te gebruiken. De commissie heeft ook bedenkingen over het monopolie dat Aer Lingus op alle Ierse vliegvelden heeft voor de grondafhandeling. Aer Lingus is een van de vele Europese luchtvaartmaatschappijen in problemen. Aer Lingus wil 1.530 banen schrappen, twaalf procent van het totale aantal.