Noodverordening tegen rellen, 750 aanhoudingen

ROTTERDAM, 14 OKT. Op grond van een noodverordening, die zelden wordt toegepast, heeft de politie gisteren in de Rotterdamse binnenstad ongeveer 750 Britse voetbalsupporters "preventief' gearresteerd.

Het merendeel werd bij gebrek aan cellen in de marinierskazerne Van Ghent geïnterneerd.

Loco-burgemeester P. Vermeulen ondertekende gisteren rond twee uur in de middag een al klaarliggende noodverordening die de politie een vrijere hand gaf. Aanleiding waren de ongeregeldheden tussen Britse en Nederlandse supporters die toen uit de hand dreigden te lopen.

De noodverordening bood de politie het recht iedereen aan te houden die de openbare orde dreigde te verstoren. Door de massale arrestaties was de rust in de stad snel hersteld. Ook na de wedstrijd kwam het niet meer tot ernstige ongeregeldheden.

De politie ontkent dat er willekeurige arrestaties zijn verricht, zoals veel Engelse voetbalfans menen. Volgens de loco-burgemeester is van zijn noodverordening een “hele heldere werking” uitgegaan.

Als er aanleiding voor is, zal Rotterdam in de toekomst dezelfde politiek volgen, aldus Vermeulen. “Al moet je zuinig zijn met dit soort maatregelen.”

Na de wedstrijd werden de supporters in de Van Ghent-kazerne met bussen naar verschillende bestemmingen vervoerd. Zes Britten moeten zich vandaag voor de politierechter verantwoorden wegens openbare geweldpleging. Gisteren werden al 71 fans voorgeleid, waaronder 59 Britten. Achttien van hen kregen boetes tussen de 75 en 1.000 gulden. Eerder op de dag werden 186 supporters, die zich de nacht tevoren in Amsterdam aan ordeverstoringen schuldig hadden gemaakt, onder begeleding van de marechaussee op het vliegtuig naar Luton gezet.