Minnares van topgeneraal Italië onthult "coupplannen'

ROME, 14 OKT. Een Italiaanse topgeneraal en zijn gewezen minnares zijn de hoofdrolspelers in een affaire waarvan nog onduidelijk is of het om niet meer dan een fantasievolle poging tot wraak gaat of om extreem-rechtse militairen met coupplannen.

De vrouw, de 34-jarige Donatella Di Rosa, zegt dat generaal Franco Monticone met een aantal extreem-rechtse vrienden binnen en buiten het leger plannen maakte voor een staatsgreep, die eind dit jaar of begin volgend jaar zou moeten worden uitgevoerd. Zij zegt veel informatie te hebben over twintig jaar rechts extremisme via haar minnaar en via haar man, luitenant-kolonel Aldo Michittu. Deze is op zijn beurt weer de minnaar geweest van de moeder van de neofascist Gianni Nardi. Nardi zou in 1976 zijn omgekomen bij een verkeersongeluk op Majorca waarbij het slachtoffer onherkenbaar was verminkt, maar volgens mevrouw Di Rosa leeft hij nog en is hij de afgelopen jaren bij herhaling in Italië geweest, onder andere om mee te helpen bij de vermeende coupplannen.

De 53-jarige generaal Monticone, bevelhebber van de Italiaanse snelle-interventiemacht, zegt dat de beschuldigingen fantasie zijn. Hij raakte in augustus 1991 bevriend met Di Rosa. De verhouding heeft een jaar geduurd. Monticone heeft haar ongeveer 850.000 gulden gegeven om een scheiding van haar man mogelijk te maken, maar Di Rosa bedacht zich. Daarop heeft Monticone een aanklacht ingediend bij de politie. Pas hierna kwam Di Rosa met haar opzienbarende beschuldigingen.

Monticone is gisteren geschorst, volgens een communiqué van minister van defensie Fabbri wegens “ernstig fouten”. Fabbri heeft eerder gezegd geen geloof te hechten aan het verhaal over de coupplannen. De schorsing zou zijn opgelegd wegens zijn relatie met de vrouw van een officier en wegens financiële malversaties.

De justitie in Florence is de affaire aan het onderzoeken. Ook binnen de justitie bestaan twijfels over de dood van de extreem-rechtse terrorist Nardi, die ook lid is geweest van het geheime verzetsnetwerk Gladio. Maar de verzekering van mevrouw Di Rosa dat zij Nardi twee maanden geleden in een bar in Udine heeft ontmoet, is volgens justitiële bronnen aantoonbaar onjuist.

Generaal Monticone heeft zijn schorsing als een bevel geaccepteerd.