Kok: commotie over Rottenberg onnodig

HILVERSUM, 14 OKT. PvdA-leider Kok vindt dat aan de uitspraak van partijvoorzitter Rottenberg over de vorming van een paarse coalitie “een betekenis is toegekend die niet in proportie is”.

Rottenberg zei zondag dat al voor de verkiezingen uitgezocht moet worden of een samenwerking tussen PvdA, VVD en D66 mogelijk is. Volgens Kok moet die oproep niet worden gezien als “een aankondiging van vreemdgaan”. Kok zei dat gisteren voor de NOS-radio. Volgens de vice-premier is er niets op tegen als PvdA, D66 en VVD elkaar wat beter leren kennen. “Ook het CDA zal wel eens met andere partijen spreken.” Coalitievorming dient echter na de verkiezingen plaats te vinden, aldus Kok. De PvdA-leider zei voluit open te staan voor voortzetting van de huidige coalitie, al dan niet aangevuld met D66, mits de verkiezingsuitslag en de formatiebesprekingen daartoe aanleiding geven.