KIPPELEVERS MET KAPPERS EN MONBAZILLAC

Als je in Frankrijk op het platteland woont is een auto vaak broodnodig, want een op enigszins regelmatige tijden rijdende autobus is een zeldzame diamant.

Geen wonder dat de parkeerplaatsen van Leclerc, Mammouth, Monoprix en Cora, gigantische supermarkten waar je nachtkastjes maar ook verse rog en kant en klare paella kunt kopen, vol staan met nostalgisch oude opgelapte autootjes. In steeds meer dorpjes verdwijnen de slager en de bakker omdat de autochtonen èn tweedehuisjes-bezitters vaak éénmaal per week boodschappen doen bij de hypermarché en aan de dorpswinkel voorbij gaan. De Franse minister van economische zaken, Alain Madelin, heeft zich tegen het neerzetten van nog meer super-supermarkten verzet. Madelin wil dat er voorlopig geen nieuwe vergunningen worden uitgedeeld. Zou zijn plan lukken?

Kippelevers op z'n Frans

750 gram kippelevers

2 sjalotjes

2 eetlepels kappers

1 wijnglas Monbazillac

50 gram boter

zout, peper

Maak de levers schoon en was ze. Doe de kappers in een zeefje en spoel ze onder de kreaan af. Bak de gesnipperde sjalotjes in de helft van de boter. Voeg de (zoetige) wijn toe en breng alles even aan de kook. Giet ui en wijn uit de pan in een kom. Bak de uitgelekte kippelevers in de rest van de boter nèt gaar. Voeg de uiensaus en de kappers toe. Verwarm alles even op een hoog vuur. Drink bij dit gerecht een glas koele Monbazillac.

    • Anne Scheepmaker