Italë zal zijn 2.600 manschappen in Somalië terugtrekken.

Italië zal zijn 2.600 manschappen in Somalië in de eerste helft van het volgend jaar terugtrekken, zo hebben de Italiaanse minister van buitenlandse zaken en defensie gisteren aangegeven.

Daarbij speelt de aangekondigde terugtrekking van de 10.000 man Amerikaanse troepen, tegen maart, een rol, aldus minister van defensie Fabio Fabbri. VN-functionarissen hopen dat Afrikaanse en Aziatische landen het daardoor gevallen gat zullen opvullen. Pakistan heeft al 5.000 man in Somalië; India 3.600. Een probleem is echter dat de VN, wegens zijn financiële crisis, achter zijn met de betaling van vergoeding voor deelneming aan vredesmissies. Om die reden zijn veel landen niet meer bereid troepen te leveren. Onder andere Egypte, dat meer dan 500 militairen in Somalië heeft, heeft hun terugtrekking aangekondigd als het achterstallige bedrag niet snel wordt uitbetaald. (AP, AFP)