Internationaal dansfestival voor jongeren in Arnhem

ARNHEM, 11 OKT. Met twee gezamenlijke programma's van vijf bekende Nederlandse balletgezelschappen opende Introdans Educatief zondag in Arnhem het Internationaal Jongerendansfestival, een initiatief van artistiek leider Roel Voorintholt. Het festival, dat nog tot zaterdag duurt, richt zich dit jaar op jongeren in het voortgezet onderwijs. Optredende balletgezelschappen waren Introdans, Nederlands Danstheater 2, Reflex, Het Nationale Ballet en Djazzex.

Inl. tel. 085-512111.

Introdans Educatief is een onderdeel van Introdans dat projecten en voorstellingen op scholen en in (kleine) schouwburgen verzorgt. Vorig jaar richtte het festival zich op de jeugd voor de basisschool.

Introdans Educatief zelf brengt Dansen op de Vulkaan. Daarnaast zijn voorstellingen te zien van het in 1975 opgerichte Italiaanse gezelschap La Piccionaia i Carrara en de uit Lancaster afkomstige Ludus Dance Company. Verder treden de prijswinnende deelnemers van het landelijke WVC-project De Kunstbende op en de in Parijs gevestigde Compagnie Rick Odums, samen met de opleiding jazztheater en showmusicaldans van de Amsterdamse Theaterschool. De jeugd zelf wordt aan het dansen gezet in een omvangrijk dagproject en er zijn verschillende discussies met beleidsmakers over het wel en vooral het wee van de sector jeugddans.

De officiële opening werd opgeluisterd met een optreden van de Audio Ballerina's. Deze vier in "audio-tutu's' geklede dames dragen wijde, doorzichtige, stijf uitstaande schotel-rokjes voorzien van een batterij elektronische apparatuur. Samplers, digitale geheugens, microfoons, versterkers en luidsprekers produceren een mix aan geluiden. Piepend en zoemend verplaatsen de danseressen zich binnens- en buitenshuis. De ingewikkelde constructies, naar een idee van de uit Berlijn afkomstige Benot Maubrey, leveren op danskunstig gebied niet echt iets belangwekkends op, maar het project dat deze week nog verschillende malen binnen en buiten het PGEM gebouw te zien is, zal ongetwijfeld de aandacht trekken die dit festival verdient.