Gebruik XTC kan leveraandoening veroorzaken

ROTTERDAM, 14 OKT. In het Rotterdamse Dijkzigt-ziekenhuis hebben dit jaar twee patiënten een transplantatielever gekregen nadat hun leverfuncties vermoedelijk door XTC-gebruik waren uitgevallen.

Het bewijs voor de samenhang tussen leveruitval en XTC-gebruik is volgens internist H.J. Metselaar, coördinator van het Rotterdamse levertransplantatieteam, "circumstantial evidence'. Beide patiënten waren geen zware XTC-gebruikers. Ze slikten hooguit eenmaal per week een tablet. Ze kregen langzaam maar zeker vage klachten van vermoeidheid. Metselaar: “Op grond van het gelijke klinische beeld hebben we gepostuleerd dat XTC de oorzaak is. Over de oorzaak van leverschade door XTC tast volgens Metselaar iedereen nog in het duister. “Het is een overgevoeligheidsreactie waardoor onomkeerbare schade ontstaat. Eenmaal eerder is in de medische literatuur een levertransplantatie gemeld die noodzakelijk was na XTC-gebruik. Vorig jaar werden in het Engelse medische tijdschrift The Lancet zeven doden door XTC-gebruik gemeld.